Στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στην ελληνική βουλή αναφέρεται μερίδα του γερμανικού τύπου με τίτλους όπως: «Πράσινο φως του κοινοβουλίου σε νέα λιτότητα» (Spiegel Online), «Οι Έλληνες σφίγγουν ακόμη περισσότερο το ζωνάρι» (Focus), και «24% ΦΠΑ στα ποτά» (Berliner Zeitung).
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, Berliner Zeitung σημειώνει με αφορμή την συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο: «Το γεγονός ότι ένα αριστερό κυβερνών κόμμα εφαρμόζει αυτή την σκληρή πολιτική απασχόλησε αρκετές φορές τις έντονες αντιπαραθέσεις στη βουλή. Όσα υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας πριν από ενάμιση χρόνο δεν συνάδουν με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από εδώ και στο εξής, κατήγγειλε η αντιπολίτευση. Επιπλέον με ειρωνεία αντιμετωπίστηκαν από τα έδρανα της αντιπολίτευσης όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν πως ψηφίζουν το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας με πόνο ψυχής».
Η προσφυγική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κων/πολη. Ενόψει των συνομιλιών η εφημερίδα Die Welt παρατηρεί: «Σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της και σταματήσει τους ελέγχους των προσφυγικών ροών, τότε οι αριθμοί των προσφύγων ενδέχεται να φθάσουν και πάλι τα επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου. Μιας και η ΠΓΔΜ εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα σύνορά της, οι πρόσφυγες δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία. Το τίμημα για την ΕΕ θα ήταν ένα χάος στην Ελλάδα. Παράλληλα η καγκελάριος αναμένεται να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της στην Ταγίπ Ερντογάν για την άρση της βουλευτικής ασυλίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ζητούμενο όμως θα ήταν μια σκληρή στάση. Όμως η ανησυχία για το μέλλον της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό θα σταθεί εμπόδιο σε μια έντονη αντίδραση».
Ο Ταγίπ Ερντογάν ενισχύει την εξουσία του στην Τουρκία, μιας και δεν έχει να αντιμετωπίσει πιέσεις από το εξωτερικό, σχολιάζει η εφημερίδα Tagesspiegel. Και επισημαίνει: «Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζει ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να πορευθεί μόνη της. Ούτε καν η Βόρεια Κορέα. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η Τουρκία χρειάζεται εταίρους. Η ευημερία δεν επιτυγχάνεται σε καθεστώς απομόνωσης. Ακόμα και αναπτυσσόμενες οικονομίες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε κάποια φάση σημαντικά προβλήματα. Τουλάχιστον αυτό θα μπορούσε να ειπωθεί στον Ταγίπ Ερντογάν.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger o πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ασκεί κριτική στον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κάνοντας λόγο για «κράτος του ενός ανδρός, στο οποίο μετατρέπεται η Τουρκία με την άρση της βουλευτικής ασυλίας και την αυτοκατάργηση του πρωθυπουργικού αξιώματος». Παρά το γεγονός ότι ο Μάρτιν Σουλτς διαπιστώνει πως η Τουρκία «γυρνά με ιλιγγιώδη ταχύτητα την πλάτη στις ευρωπαϊκές αξίες» και υπερασπίζεται τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό χαρακτηρίζοντας λάθος μια ενδεχόμενη κατάργησή της. Αναφέρει μάλιστα: «To τίμημα θα το πλήρωναν οι πρόσφυγες. Χρειαζόμαστε μια καλή συμφωνία. Για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία. Από την άλλη πλευρά όμως δεν μας επιτρέπεται να σιωπούμε».
Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard σχολιάζει το εκλογικό θρίλερ στην Αυστρία για την ανάδειξη νέου ομοσπονδιακού προέδρου: «Το κίνητρο για την στήριξη του υποψηφίου των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν ήταν μια ψήφος απόρριψης της ακροδεξιάς. Οι περισσότεροι δεν ψήφισαν υπέρ του Βαν Ντερ Μπέλεν, αλλά κατά του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ, διότι ήδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών έγινε αισθητή μια στροφή πολλών ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά».
Τέλος η γερμανική εφημερίδα Bild εκφράζει σε σχόλιό της ανησυχία για μια πιθανή περαιτέρω ενίσχυση της ακροδεξιάς και στη Γερμανία κατά το πρότυπο της Αυστρίας: «Και στη Γερμανία διευρύνεται το χάσμα μεταξύ κερδισμένων και ηττημένων του εκσυγχρονισμού και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι ένα ακόμη ζήτημα που διχάζει την κοινωνία. Στις επόμενες γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017 το ζητούμενο είναι να αποφευχθεί ένας διχασμός αυστριακού τύπου και να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή στην συγκυβέρνηση συντηρητικών-σοσιαλδημοκρατών. Αυτή πρέπει να είναι η αποστολή των μεγάλων κομμάτων. Διαφορετικά δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν φθάσουμε κάποτε εκεί όπου βρίσκονται σήμερα οι Αυστριακοί».