Η επικαιρότητα μέσα από τα πρωτοσέλιδα των ελληνικων εφημερίδων.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “Καιάδας για συνταξιούχους με ανάπηρα παιδιά”
Η εφημερίδα γράφει ότι “εξοντωτικές περικοπές, που θα κυμανθούν από 58,71% έως 63,45%, θα υποστούν 257.755 δικαιούχοι του μερίσματος που χορηγεί το Μετοxικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) από αυτή την εβδομάδα, όπως αποκάλυψε πρώτη η “δημοκρατία” το περασμένο Σάββατο. Το μέρισμα μετατρέπεται ουσιαστικά σε…απλό φιλοδώρημα και από το άγριο “μαχαίρι” δεν θα ξεφύγουν ούτε καν οι δικαιούχοι που έχουν ανάπηρο παιδί με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω!”
ΕΘΝΟΣ: “Νέο πλαίσιο για οφειλές σε Εφορία-ΔΕΗ”
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “καρότο και μαστίγιο….την 1η Ιουλίου από τη ΔΕΗ και την Εφορία, αντίστοιχα, για τους οφειλέτες. Το …καρότο το προσφέρει η ΔΕΗ, καθώς από την ερχόμενη Παρασκευή θέτει σε ισχύ την έκπτωση 15% στα τιμολόγια ρεύματος για καταναλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τότε και εφεξής. Προϋπόθεση είναι οι πελάτες της να είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών τους (έως και την ημερομηνία λήξης)”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Διαζύγιο εφιάλτης. Σε κατάσταση σοκ Βρετανία και Ε.Ε.”
Η εφημερίδα γράφει ότι “τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση εδώ και πολλές δεκαετίες βιώνει η Μεγάλη Βρετανία. Σύγχυση, θυμός και απότομη προσγείωση στην πραγματικότητα για πολλούς Βρετανούς-εκ των οποίων πολλοί ψηφοφόροι του Brexit- χαρακτηρίζει την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Πολιτικός εμφύλιος έχει ξεσπάσει στα δυο μεγάλα κόμματα και όπως φαίνεται, τα συνέδρια του φθινοπώρου θα μοιάζουν με μικρές εξεγέρσεις κατά των ηγεσιών. Μετά τους Τόρις, οι Εργατικοί δεν γλίτωσαν από την εσωκομματική διαμάχη”.
ΕΣΤΙΑ: “Το Brexit φέρνει προσφυγική κρίση”
Η εφημερίδα τονίζει ότι “το αποτέλεσμα του βρεταννικού δημοψηφίσματος θρέφει τον σκεπτικισμό απέναντι στους μετανάστες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλα τα επίπεδα. Η χώρα μας όχι απλά απειλείται με τον ουσιαστικό εγκλωβισμό περίπου 60.000 προσφύγων και μεταναστών, αλλά και με ένα κύμα δεκάδων χιλιάδων ακόμα, σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας”.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: “Χαμός στη Βρετανία, σύγχυση στην Ευρώπη”
Η εφημερίδα γράφει ότι “ο αρχικός ενθουσιασμός των υποστηρικτών του Brexit ξεθύμανε γρήγορα, καθώς συγκλονίζονται τα κόμματα μετά και την “ανταρσία” κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν στο εσωτερικό των Εργατικών. Οι Σκοτσέζοι εγείρουν ζήτημα νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία και…μονομερή παραμονή στην Ε.Ε.! Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι σκληραίνουν τη στάση τους. Έκτακτες συσκέψεις σε Βερολίνο και Βαρσοβία. Τι φοβάται η ελληνική κυβέρνηση από το Brexit”.
ΤΑ ΝΕΑ: “Ψάχνουν πυξίδα μέσα στο χάος”
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “οι ασπασμοί Ρέντσι-Ολάντ δεν κρύβουν το άγχος του Παρισιού. Η αποφασιστικότητα της Μέρκελ καλύπτει την αμηχανία του Βερολίνου. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ετοιμάζεται για δύσκολο καλοκαίρι, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ψαρεύει σε θολά νερά. Στις εκλογές της Ισπανίας, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας πλήρωσε το βρετανικό δημοψήφισμα, ενώ στη Σκωτία , η σιδηρά πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον αναζητεί τρόπο να σπάσει τα δεσμά του Brexit”.
Kontranews: “Τολμηρή πρωτοβουλία από Ολάντ, Ρέντσι και Τσίπρα. Τελειώνουν τη λιτότητα στην Ευρώπη”
Σύμφωνα με την εφημερίδα “μεγάλη πρωτοβουλία με στόχο τον τερματισμό της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την άμεση χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων σε όλες τις χώρες, αναλαμβάνουν ο Αλέξης Τσίπρας , ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι. Οι τρεις ηγέτες θα πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση για την υλοποίηση ενός γιγαντιαίου προγράμματος επενδύσεων, το οποίο θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνει η Ευρώπη Ενωμένη και να μην οδηγηθεί στη διάλυση…”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Το Brexit “ξυπνάει” την Ευρώπη. Το φάσμα ανεξέλεγκτων φυγόκεντρων τάσεων αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο”
Η εφημερίδα τονίζει ότι “στο Βερολίνο και τη συνάντηση Μέρκελ Ολάντ-Ρέντσι το απόγευμα είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς Γαλλία και Γερμανία-συνεπικουρούμενες κι από την Ιταλία- φαίνεται ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη του ρόλου τους, προκειμένου να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα που εγείρει για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης η επιλογή της πλειοψηφίας των Βρετανών πολιτών να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την ‘Ένωση”.