Την ώρα που εντείνονται οι φόβοι για κατάρρευση της προσφυγικής συμφωνίας, ο αρμόδιος για τη Μετανάστευση κοινοτικός επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος διαβεβαιώνει ότι η Κομισιόν κάνει τα πάντα για να πετύχει η συμφωνία.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αρκετά γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν σήμερα δηλώσεις του εκπροσώπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Γιώργου Κυρίτση προς την «Καθημερινή». Ενδεικτικό είναι το άρθρο στην ιστοσελίδα του Spiegel υπό τον τίτλο, «Η Ελλάδα σχεδιάζει νέα κέντρα φιλοξενίας» και υπότιτλο, «Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία έρχονται και πάλι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Γι΄ αυτό το λόγο η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει νέους χώρους φιλοξενίας σε όλη τη χώρα». Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό, την ώρα που ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν τις τελευταίες μέρες στα ελληνικά νησιά, «η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία, γεγονός που θα μπορούσε να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων.
Δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλου φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα Die Welt. Ο έλληνας πολιτικός προαναγγέλλει την αποστολή, εντός της εβδομάδας, ειδικών στην Τουρκία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα μπορέσει να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την άρση της βίζας. «Την τρέχουσα εβδομάδα ειδικοί της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) θα ταξιδέψουν στην Τουρκία, προκειμένου να διεξάγουν τεχνικές συνομιλίες αναφορικά με την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και την απελευθέρωση της βίζας», λέει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προς την Welt, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι και ο ίδιος θα ταξιδέψει «σύντομα» στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο: «Κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσει η συνολική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας όπως έχει σχεδιαστεί και συνεχίζουμε να παρέχουμε στήριξη και τεχνογνωσία προκειμένου να επισπευστούν οι αναγκαίες για την απελευθέρωση της βίζας μεταρρυθμίσεις». Όπως σημειώνει ο κοινοτικός επίτροπος, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε επαφή με τις τουρκικές αρχές. «Για να λάβει η Τουρκία την απελευθέρωση της βίζας θα πρέπει να εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις», τόνισε ο έλληνας επίτροπος προσθέτοντας ότι η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη σε αυτό το ζήτημα.
Κυρίαρχο θέμα στα σχόλια του γερμανικού τύπου σήμερα το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Οι αναλυτές εστιάζουν σε δυο κυρίως σημεία: αφενός στην ίδια τη διοργάνωση και αφετέρου στα κακώς κείμενα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ενδεικτικά: η Stuttgarter Zeitung επισημαίνει ότι το Ρίο ήταν «οι αγώνες των μακρινών αποστάσεων, των εν μέρει κακών χώρων φιλοξενίας αλλά και του αυτοσχεδιασμού». Η Frankfurter Rundschau σχολιάζει ότι «όσες μεταρρυθμίσεις χρειάζεται η Βραζιλία λόγω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, άλλες τόσες χρειάζεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή» που από μια «αριστοκρατικά δομημένη οργάνωση» θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί σε έναν «αθλητικό σύνδεσμο με δημοκρατική νομιμοποίηση». Η Leipziger Volkszeitung, τέλος, σημειώνει ότι το ενδιαφέρον για τον διεθνή αθλητισμό μειώνεται και η αρνητική αυτή τάση μπορεί να ανακοπεί «μόνον εάν κερδηθεί η μάχη κατά του ντόπινγκ και της διαφθοράς».
Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί σήμερα τον γερμανικό τύπο είναι η τελευταία τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία. Η Rheinische Post σχολιάζει ότι «η επίθεση αυτή δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η Τουρκία» και πόσο μεγάλος «ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης» της χώρας. Η Tageszeitung επισημαίνει ότι η αιματηρή αυτή επίθεση, που έγινε πιθανότητα για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, «καταδεικνύει σε πόσο μεγάλο βαθμό έχει ήδη εμπλακεί η Τουρκία στον συριακό εμφύλιο».