Η χθεσινή συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ-Ρέντσι στη νήσο Βεντοτένε της Ιταλίας, το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και ο μελλοντικός ρόλος της Γερμανίας στην ΕΕ, σχολιάζονται εκτενώς σήμερα στον γερμανόφωνο τύπο.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, σε ανταπόκριση από την Ιταλία με χαρακτηριστικό τίτλο «Ένα πλοίο, τρεις καπετάνιοι», η εφημερίδα Berliner Zeitung διερωτάται: «Πρόκειται για τη σύνοδο κορυφής των αδυνάμων ή για μία νέα συμμαχία των ισχυρών στην Ευρώπη; (…) Κοινό όραμα για μία νέα ΕΕ δεν διαθέτουν μέχρι σήμερα ούτε οι Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι, αν και είχαν ξανασυναντηθεί στα τέλη Ιουνίου. Ο καθένας από τους τρεις έχει αναλάβει τη δική του αποστολή, με κριτήρια εσωτερικής πολιτικής». Για την οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, προφανής προτεραιότητα για την «επόμενη μέρα» της Ευρώπης αποτελεί η πολιτική ασφάλειας και άμυνας. «Ένα τρίο για την Ευρώπη: Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι θέλουν καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» επιγράφεται σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, στο οποίο πάντως επισημαίνεται ότι «για τους τρεις ηγέτες, το ίδιο σημαντική είναι και η λήψη μέτρων για την οικονομική ενίσχυση της Ευρώπης μετά το δημοψήφισμα του Brexit.
Σύμφωνα με την Tageszeitung του Βερολίνου «ο Ρέντσι και ο Ολάντ θα ήθελαν ένα νέο ξεκίνημα με περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, λιγότερο αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες και μία πιο επεκτατική οικονομική πολιτική. Αλλά η Μέρκελ πατάει φρένο. Το σύνθημά της είναι ότι δεν χρειάζεται ‘περισσότερη Ευρώπη’, αλλά μία ‘καλύτερη πολιτική της ΕΕ’. «Η Μέρκελ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την Ευρώπη» επιγράφεται το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου. Το δικό του στίγμα δίνει στην Tagesspiegel ο επικεφαλής των γερμανικών συνδικάτων (DGB) Ράινερ Χόφμαν, ο οποίος ζητεί να τερματιστεί η πολιτική λιτότητας. «Χρειαζόμαστε τώρα μία ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση για την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη και σε αυτή τη συζήτηση περιλαμβάνεται η αποκήρυξη της πολιτικής λιτότητας» τονίζει ο Ράινερ Χόφμαν.
«Μέρκελ: πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την ασφάλεια της Ευρώπης» επιγράφεται πρωτοσέλιδο άρθρο της Frankfurter Allgemeine. Παράλληλα, η εφημερίδα αντικρούει την άποψη ότι η Γερμανία έχει ένα είδος ηγεμονίας στην Ευρώπη. Σε σχετικό σχόλιο αναφέρεται: «Όχι, η Γερμανία δεν είναι ο ηγεμών της ΕΕ. (…) Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν συμβατό με την ιδέα της ΕΕ και την αυτοπεποίθηση που διακρίνει τα μέλη της. Όμως, ως η χώρα που διαθέτει την ισχυρότερη οικονομία και πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολιτικό επίπεδο, η Γερμανία έχει και μία ιδιαίτερη ευθύνη για να εξέλθει η ΕΕ από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση. Μία κατάσταση που συνδιαμορφώνεται από πολλές προκλήσεις. Κάθε μία από αυτές είναι από μόνη της αρκετά περίπλοκη και όλες μαζί απειλούν πλέον τα θεμέλια της ΕΕ».
Διαφορετική ερμηνεία από την Süddeutsche Zeitung, η οποία, στο σχόλιό της, χαρακτηρίζει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ «κρυφή πρόεδρο» της ΕΕ. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα «αν χρειάζεται μία ακόμη απόδειξη για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην ΕΕ, αυτή προκύπτει από το πρόγραμμα της Άνγκελα Μέρκελ γι αυτήν την εβδομάδα. Η καγκελάριος όχι μόνο επισκέπτεται τέσσερα κράτη-μέλη, αλλά και συναντάται με τους ηγέτες των 15 κρατών-μελών. Αναμένονται εντατικές συνομιλίες ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής τον Σεπτέμβριο». Η εφημερίδα επισημαίνει ότι την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, επικεφαλής ενός ασταθούς κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο μάλιστα συμμετέχει και ένα εθνικιστικό κόμμα. Όπως αναφέρεται στο σχόλιο της Süddeutsche Zeitung «εκτός από το πολιτικό και οικονομικό βάρος της Γερμανίας σε μία ΕΕ, από την οποία απομακρύνονται πλέον και οι Βρετανοί, υπάρχουν δύο ακόμη παράγοντες που καθιστούν σχεδόν αναπόφευκτο έναν ηγετικό ρόλο για την Άνγκελα Μέρκελ: το γεγονός ότι είναι η μακροβιότερη ηγέτης (στην ΕΕ) και η συνυπευθυνότητά της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».