«Εκπληρώνουμε μια συνταγματική υποχρέωση, είναι υποχρέωσή μας από τον νόμο να αδειοδοτήσουμε τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.
Αναφερόμενος στην ανάγκη δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας ήταν να παραδώσουμε μια αδιάβλητη διαδικασία δημοπράτησης των αδειών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια». Και έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπάρχει ασφάλεια του δικτύου, δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος διαρροής του συστήματος, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ασφάλειας, διαβεβαίωσε.
Στη συνέχεια ο κ. Κρέτσος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ανοίγει ο ανταγωνισμός, γιατί το επάγγελμα του καναλάρχη παύει να είναι κλειστό. «Δεν υπάρχει από το σύνταγμα ατομικό δικαίωμα στο να έχω ένα κανάλι. Και αυτό καταργεί και τις αρχές ισονομίας και ενός κράτους δικαίου, ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, συγκεκριμένα συμφέροντα είχαν καβαλήσει, σύμφωνα με ορολογία του ΣτΕ, τις δημόσιες συχνότητες παρανόμως, και το κάνανε αυτό για 27 χρόνια» προσέθεσε, γράφει το ΑΠΕ.
Αμέσως μετά την αδειοδότηση των 4 καναλιών εθνικής εμβέλειας προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι η διεξαγωγή διαγωνισμού για τις άδειες των περιφερειακών σταθμών. «Είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για αδειοδότηση περιφερειακών σταθμών και να αφήσουμε το θέμα των θεματικών» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας δίνοντας το στίγμα των επόμενων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης.
Ο κ. Κρέτσος χαρακτήρισε «άκαιρη» τη συζήτηση για τις θεματικές άδειες και σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει πολυφωνία αν όλα τα περιφερειακά ΜΜΕ φυτοζωούν γιατί οι τράπεζες δεν τους χρηματοδοτούν. Στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως δεν γίνεται σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα πλέον ποσά που δίνουν οι τράπεζες στα ΜΜΕ, να εισπράττει ο περιφερειακός Τύπος 2,5% και τα περιφερειακά κανάλια να είναι αποκλεισμένα από τη διαφήμιση.
Τέλος, έστειλε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει «σ’ αυτό το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνοντας πως «θέλουμε να αλλάξουμε αρκετά πράγματα, γιατί μόνο αυτά θα διασφαλίσουν θέσεις εργασίας, πραγματική και ουσιαστική πολυφωνία». Εφόσον έχει αλλάξει το πρότυπο συσσώρευσης οικονομικής, σημείωσε, «πρέπει να στραφούμε και σε νέους κλάδους που έχουν υψηλή προστιθεμένη αξία, και ο κλάδος των οπτικοαουστικών είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση».