«Μάγο της απόδρασης» χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα το Politico, σε βασικό του άρθρο, στο οποίο και ασχολείται με την μέχρι τώρα πολιτική του πορεία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πέτυχε το ακατόρθωτο με τις εκλογικές του νίκες, ωστόσο, τώρα μοιάζει λιγότερο ανίκητος.
Σχολιάζοντας την συνάντηση της νότιας Ευρώπης στην Αθήνα, στις 9 Σεπτεμβρίου, που θα μετέχει και ο Φρανσουά Ολάντ, το Politico σημειώνει πως μπορεί η ιδέα να είναι ο σχηματισμός ενός «νότιου μετώπου» για προσφυγικό και οικονομική κρίση, ωστόσο, ο στόχος είναι άλλος:
«Ο Τσίπρας πρέπει να δείξει πως εξακολουθεί να έχει διεθνή επιρροή. Οι φήμες περί πρόωρων εκλογών στροβιλίζονται στην ελληνική πρωτεύουσα. Ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι βέβαιος ότι μπορεί να κερδίσει τον Τσίπρα και να καθαιρέσει τον νεότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας».
Στη συνέχεια, το Politico περιγράφει όσα διαδραματίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι, τις χαώδεις διαπραγματεύσεις, το δημοψήφισμα και έπειτα τις εκλογές, στις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε νικητής.
«Η θέση του Τσίπρα είναι πράγματι επισφαλής, η εικόνα του αμαυρώθηκε πέρυσι, όταν και εξάντλησε την καλή θέληση των Ευρωπαίων και διεθνών εταίρων και έπληξε βαριά την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού κινήματος κατά της λιτότητας, εις βάρος άλλων αριστερών κομμάτων, όπως το Podemos της Ισπανίας», αναφέρει.
«Η συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου για τους επικριτές του μοιάζει με μια απελπισμένη κίνηση να καλύψει τη φήμη. Οι εσωτερικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, ‘όπως υποστηρίζουν, καταρρέουν. Το κόμμα είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις από τη Νέα Δημοκρατία, με τα ποσοστά του Αλέξη Τσίπρα ως κατάλληλου πρωθυπουργού να είναι χαμηλά».
Αναφερόμενο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το φθινόπωρο, το άρθρο υπογραμμίζει πως ο Ελληνας πρωθυπουργός «δεν έχει μεγάλα επιτεύγματα να παρουσιάσει, εκτός από περισσότερα μέτρα λιτότητας, όπως τη μεταρρύθμιση των συντάξεων και τις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, που οι προκάτοχοί του εμπόδισαν».
«Η κυβέρνησή του έχει επίσης κατηγορηθεί για διορισμό ”φιλικών προσώπων” στον δημόσιο τομέα – μια μακρά παράδοση στην ελληνική πολιτική. Στην πραγματικότητα, το χάος στη δημόσια διοίκηση προσφέρει άφθονα ”πυρομαχικά” στην αντιπολίτευση σε καθημερινή βάση», προσθέτει.
«Ωστόσο, ο Τσίπρας δεν είναι εύκολο να ταρακουνηθεί», υποστηρίζει το άρθρο.
«Είναι αναμφίβολα ένας επιτυχημένος πολιτικός», λέει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένας από τους επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ασχετα από τις πολιτικές του απόψεις, κατάφερε να πάρει ένα κόμμα από το 4% και να το κάνει κυβέρνηση, κερδίζοντας εκλογές και δημοψηφίσματα», συμπληρώνει.
Οπως σημειώνει, το Politico, «ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τους αντιπάλους του, σε μεγάλο βαθμό, χάρη στην ικανότητα του Αλέξη Τσίπρα να απευθύνεται στο εκλογικό σώμα ως ένας από αυτούς.
«Ο Μητσοτάκης, αντίθετα, είναι κληρονόμος μιας πολιτικής δυναστείας που εκτείνεται 160 χρόνια πίσω, με σπουδές στην Αμερική και πλούτο. Η Φώφη Γεννηματά του κεντροαριστερού ΠΑΣΟΚ, για πολλούς αντιπροσωπεύσει τα χρόνια ευνοιοκρατίας και διαφθοράς, ακόμη και αν προσπαθεί να απομακρύνει το κόμμα από το αμαρτωλό παρελθόν του», αναφέρει και προσθέτει:
«Παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως η δημοτικότητά του Τσίπρα βρίσκεται πίσω από άλλους ηγέτες, δεν υπάρχουν σοβαροί υποψήφιοι από τα παλιά κόμματα. Μέχρι στιγμής, η απογοήτευση από την πολιτική Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεταφραστεί σε στήριξη για τους άλλους».
«Ο Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός στην Ελλάδα που έχει καταλάβει τον παράγοντα της πολιτικής “μετά την αλήθεια”. Θα πει πως για ό,τι κάνει, δεν είναι ο ίδιος υπεύθυνος, ότι τα χέρια του είναι δεμένα λόγω των αποφάσεων των προκατόχων του. Κι αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια.
Ωστόσο καταφέρνει και χρησιμοποιεί τον παράγοντα της καλής διάθεσης (feel-good factor) που οι άνθρωποι χρειάζονται γιατί γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε δύσκολη θέση, αλλά θέλουν να νιώθουν καλά» εξηγεί για τον Έλληνα πρωθυπουργό ένας ειδικός στις δημόσιες σχέσεις με έδρα την Αθήνα που μίλησε στο Politico.
Εκτός από τον παράγοντα καλή διάθεση, έχει αποδειχθεί πως είναι και πολιτικά ανθεκτικός. «Είναι ένα κτήνος (beast). Οι πολιτικές του είναι συγκρουσιακές. Δεν μπορεί να παράξει αποτελέσματα, δεν τον ενδιαφέρει, βαριέται. Αλλά ο τομέας του είναι οι νίκες στις εκλογές. Δώστε του ένα βάθρο, ένα αμφιθέατρο, μια νίκη ή μια ήττα. Εκεί είναι ασταμάτητος».
«Αυτό που έχει κατορθώσει», σύμφωνα με τον περιοδικό, «έχει ενσωματώσει τον θυμό και έχει ενταχθεί στο κυρίαρχο θέμα».
«Το πόσο όμως αυτό θα διαρκέσει θα εξαρτηθεί κυρίως από το πώς η Ευρώπη θα διαλέξει να χειριστεί την Ελλάδα όταν οι αξιωματούχοι της θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να αξιολογήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας του περσινού Ιουνίου», υπογραμμίζει.
Το περιοδικό περιγράφει την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, την απροθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να αγκαλιάσει τις ιδιωτικοποιήσεις, την απομάκρυνση των επενδυτών από τη χώρα, τη μείωση των μισθών και της αγοραστικής δύναμης, τα οποία επισκιάζουν τα ποσοστά απασχόλησης και την είσπραξη φόρων.
«Το ερώτημα όλων είναι αν ο Τσίπρας μπορεί πλέον να αναστρέψει αυτά. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως ένας ισχυρός ηγέτης δεν είναι υποκατάστατο της θέσπισης υγιών πολιτικών και της απασχόληση ικανών δημοσίων υπαλλήλων, τομείς οι οποίοι δεν αποτελούν το “ισχυρό του χαρτί”».
«Οι επόμενοι μήνες θα φέρνουν μόνο άσχημα νέα για την κυβέρνηση και τους πολίτες της Ελλάδας», γράφει το Politico.
«Είναι άγνωστο αν το “χρυσό παιδί” της Αριστεράς θα διαχειριστεί την τετραετή λαϊκή εντολή ή θα υποχρεωθεί να βγει ξανά στους δρόμους μετά από μια ήττα του σε πρόωρες εκλογές. Στη Βουλή δείχνει να είναι ήρεμη δύναμη αλλά αν επιστρέψει στον ρόλο της αντιπολίτευσης τότε είναι πιθανό να επιστρέψει στο αγωνιστικό παρελθόν του», τονίζει το Politico και καταλήγει:
Ένα πράγμα είναι σίγουρο, το μέλλον της ελληνικής πολιτικής ανήκει στον Αλέξη Τσιπρα. Είτε από την θέση του πρωθυπουργού, είτε όχι δεν έχει να πάει πουθενά».