Κριτική στον Αλέξη Τσίπρα ασκεί αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal
«Ο πιο επιτυχημένος λαϊκιστής σε ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις έχει γίνει σχεδόν τόσο μη δημοφιλής όσο μη δημοφιλές ήταν το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο που εκτόπισε πριν από σχεδόν δύο χρόνια», σχολιάζει δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο προσθέτει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να «επανεκκινήσει» την πρωθυπουργία του αυτό το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα που βρίσκεται σε ύφεση έχει σε μεγάλο βαθμό χάσει την ελπίδα της στις άμεσες αλλαγές που υπόσχεται ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μόνο το 19% των Ελλήνων είναι θετικό απέναντί του και το 85% είναι δυσαρεστημένο με την κυβέρνησή του.
Τόσο χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας –που μοιάζουν με εκείνα των λιγότερο δημοφιλών πολιτικών της Ευρώπης, όπως του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ- αντανακλούν την πτώση του αστέρα του ευρωπαϊκού κινήματος κατά της λιτότητας.
Λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα προηγήθηκε της υπόλοιπης Ευρώπης στην ανταρσία κατά των κυρίαρχων κεντρώων κομμάτων της ηπείρου. Σε άλλα κράτη, «αντικαθεστωτικά λαϊκίστικα κόμματα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς» και η εθνικιστική δεξιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε άνοδο, αναφέρει η WSJ, προσθέτοντας πως στην Ελλάδα είναι κυβερνητικοί εταίροι ήδη από τις αρχές του 2015, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κεφαλή.
Η οικονομική ανάκαμψη την οποία έχει υποσχεθεί και στην οποία βασίζεται ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να αναβιώσει την προηγούμενα ανοδική του πορεία, μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να υλοποιηθεί. Φορολογικές αυξήσεις για την επίτευξη των σκληρών στόχων που προβλέπει η ελληνική διάσωση, αλλά και τα capital controls για την προστασία του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος, φαίνεται ότι θα κρατήσουν την Ελλάδα σε ύφεση για ακόμη ένα χρόνο.
Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, με την οποία ζήτησε από επιχειρηματίες και πολιτικούς να κάνουν υπομονή υποστηρίζοντας ότι έρχονται πιο ήρεμες ημέρες, ήταν μια προσπάθεια να παρουσιαστεί «μια αισιόδοξη εξήγηση για το τι συμβαίνει. Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι μια πλήρης στασιμότητα», τόνισε ο Θεόδωρος Κουλουμπής, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Περίπου 5.000 μέλη των αστυνομικών δυνάμεων περιέβαλαν την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ώστε να τον προστατεύσουν από τις διαμαρτυρίες περίπου 13.000 διαδηλωτών το Σάββατο, ενώ κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας συνήθιζε να είναι ανάμεσά τους. «Δε μου αρέσει ούτε αυτή η εικόνα», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στην εκτεταμένη παρουσία της αστυνομίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πολλοί δεν μπήκαν καν στον κόπο να παρακολουθήσουν την ομιλία. «Ό,τι κι αν πει, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει πλέον. Είναι πολύ αργά», ανέφερε ένας συνταξιούχος που άκουσε την ομιλία του πρωθυπουργού. Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα χρειάζεται να ξαναχτιστεί από τα θεμέλια.
Πάντως, η WSJ επισημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί κάποια πολιτικά πλεονεκτήματα: Το χάρισμά του να δείχνει σαν ένας από το λαό και η ταπεινή του καταγωγή από τη μεσαία τάξη, έρχονται σε αντίθεση με τις ρίζες που έχουν οι περισσότεροι πολιτικοί στις ελίτ, περιλαμβανομένου και του συντηρητικού ηγέτη της αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ο Τσίπρας είναι ένα ελκυστικό νέο πρόσωπο που δε δημιουργεί αισθήματα αποστροφής στο κοινό. Αλλά ακόμη κι αυτός ο τύπος χάνει την ελκυστικότητά του, γιατί ο κόσμος αισθάνεται τα προβλήματα στην τσέπη του», υπογράμμισε ο κ. Κουλουμπής.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στην ΝΔ το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τέσσερις έως 10 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, πρόωρες εκλογές, κάτι συνηθισμένο στην Ελλάδα, δεν αναμένονται σύντομα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Αλέξη Τσίπρα είναι ισχνή, αλλά έχει συνοχή.
Η εφημερίδα αναφέρθηκε και στην «επώδυνη δημοπρασία» με την οποία ο πρωθυπουργός πίεσε τους μη δημοφιλείς «βαρόνους» των media για χρήματα, μια διαδικασία με την οποία «γυάλισε τα αντικαθεστωτικά του διαπιστευτήρια». Επεσήμανε ωστόσο πως το ποσό των 246 εκατ. ευρώ που «θα πάει εκεί όπου ανήκει: στον ελληνικό λαό», είναι πολύ μικρό σε σχέση με τα δισεκατομμύρια που χρειάζεται η Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της.
«Η ζωή υπό την εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με ό,τι υπήρχε νωρίτερα», παρατηρεί η εφημερίδα. Η κυβέρνηση έχει «κολλήσει» σε ατελείωτους γύρους διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για τους στόχους που προβλέπει η διάσωση, ενώ η κύρια αλλαγή είναι ότι η λιτότητα του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται περισσότερο στην αύξηση φόρων και λιγότερο στην περικοπή δαπανών.
Πάντως, όπως εκτιμά ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και γνωστός επικριτής της κυβέρνησης, παρά τις αναποδιές, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να θεωρηθεί «ξεγραμμένος». «Η πλειοψηφία του λαού έχει αποφασίσει ότι ο Τσίπρας έχει αποτύχει και πως τους είπε ψέματα. Αλλά ως άτομο, θεωρείται περισσότερο σαν και τους ίδιους, με τα ελαττώματά του, σε σχέση με άλλους υποψηφίους», σημείωσε.