Τι υποστηρίζει το Bloomberg σε άρθρο του
Στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο, το προσφυγικό θα βρίσκεται στην ατζέντα των ευρωπαίων ηγετών, με ορισμένους εξ αυτών να επαναλαμβάνουν –ενδεχομένως- τον ισχυρισμό ότι οι οικονομίες τους δεν αντέχουν το κόστος της παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Όμως, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να συγκαταλέγεται σε αυτούς, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μετά από όσα έχει «τραβήξει» η χώρα τα τελευταία έξι χρόνια, η άφιξη των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων ίσως στην πραγματικότητα να παρέχει στη χώρα μια ήπια, βραχυπρόθεσμη στήριξη.
Μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την παροχή στέγης, τροφίμων και στήριξης στους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, σε μια περίοδο που οι κρατικές δαπάνες έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις.
Χιλιάδες εργαζόμενοι, από κοινωνικούς λειτουργούς μέχρι μηχανικούς –τόσο από διεθνείς οργανισμούς όσο και από ΜΚΟ- καθώς και εργολάβοι, απασχολούνται στη στήριξη της γιγαντιαίας επιχείρησης φιλοξενίας των περισσοτέρων από 60.000 ανθρώπων που βρίσκονται στις ελληνικές εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών.
Μελέτη που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση τον Απρίλιο, δείχνει ότι η επίπτωση της προσπάθειας αυτής στο ελληνικό ΑΕΠ θα μπορούσε να κυμαίνεται από 0 έως και +0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Έχοντας εξασφαλίσει την εξαίρεση των δαπανών για τους πρόσφυγες από τους στόχους του προϋπολογισμού, το θετικό σενάριο είναι αυτό που φαίνεται τώρα πιθανότερο να υλοποιηθεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει πως έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ για έργα που σχετίζονται με την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα φέτος. Αυτό ίσως δεν μοιάζει με μεγάλο ποσό, όμως αυτή η αύξηση της κατανάλωσης έρχεται σε μια περίοδο που τα χρήματα στην Ελλάδα είναι τόσο περιορισμένα, που οι συνολικές δαπάνες για επενδύσεις από τον κρατικό κορβανά είναι μόλις 700 εκατ. ευρώ ετησίως.
Και δεδομένου ότι η Κομισιόν προβλέπει ύφεση 0,3% το 2016, η ώθηση που θα δώσουν οι δαπάνες για το προσφυγικό και η σχετική ζήτηση, θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.
Το βάρος για τους Έλληνες φορολογούμενους φέτος, εξαιρουμένων των εξωτερικών πηγών χρηματοδότησης, προβλέπεται να ανέλθει στα 54 εκατ. ευρώ, περίπου 0,03% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017.
«Οι ανησυχίες για την δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να επωμιστεί το βάρος των προσφύγων πιθανότατα θα αποδειχθούν υπερβολικές», δήλωσε στο Bloomberg η κ. Σωτηρία Θεοδωροπούλου, ερευνήτρια του European Trade Union Institute. «Όσο τα κεφάλαια της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών είναι ασφαλισμένα για την κάλυψη του κόστους της φιλοξενίας προσφύγων, τα επιπλέον κόστη της παροχής δημοσίων υπηρεσιών μπορούν να καλυφθούν και, μάλιστα, μπορούν να υπάρξουν προσλήψεις, δίνοντας έτσι μια μικρή ώθηση για την Ελληνική οικονομία».
Και δεν είναι μόνο αυτή η θετική είδηση σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να διατηρήσει τα οικονομικά της εντός τροχιάς και να ικανοποιήσει τους πιστωτές της. Οι ανησυχίες για την επίπτωση της προσφυγικής κρίσης στον τουρισμό επίσης αποδείχθηκαν υπερβολικές, καθώς φαίνεται πως τα τουριστικά έσοδα του 2016 θα πετύχουν τον στόχο.