Στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρεται σε άρθρο της η εφημερίδα Bild με τον προκλητικό τίτλο «Η επιστροφή του Έλληνα επαίτη».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Στόχος του Α. Τσίπρα είναι ένα κούρεμα για την χρεοκοπημένη του χώρα. Για την Α. Μέρκελ, το αίτημα έρχεται σε λάθος χρονική στιγμή διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα χάνονταν γερμανικά κεφάλαια. Η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκονται μέσα στο κόμμα τους με την πλάτη στον τοίχο, επειδή το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφανθεί αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συμμετοχή του Ταμείου ήταν ωστόσο προϋπόθεση για το πράσινο φως της γερμανικής βουλής στο τρίτο πακέτο στήριξης. Θα πρέπει τώρα η Α. Μέρκελ να αποφασίσει μεταξύ ενός κουρέματος ή μιας άρνησης του ΔΝΤ να συμμετάσχει;
Ο λόγος για το αίτημα του Αλ. Τσίπρα είναι ότι βρίσκεται, για μια ακόμα φορά, υπό πίεση και θέλει ή πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Πολίτες και συνδικάτα έχουν ξεσηκωθεί κατά του νόμου που προβλέπει τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Για μια ακόμα φορά εντείνονται οι φήμες για πρόωρες εκλογές το 2017. Για τον έλληνα πρωθυπουργό τα περιθώρια στενεύουν και πάλι. Η συνάντηση με την Μέρκελ έρχεται για εκείνον στην πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή.
Τον Αλ. Τσίπρα στηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το περιβάλλον του έλληνα πρωθυπουργού ο Μπάρακ Ομπάμα τού υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει πιέσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους. Ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί μέσα Νοεμβρίου την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό εταίρο λόγω γεωγραφικής εγγύτητας στην Μέση Ανατολή. (…) Φήμες θέλουν την Αθήνα να αισιοδοξεί για ένα θετικό μήνυμα από την Α. Μέρκελ, και επειδή η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, αλλά και λόγω των γεμάτων προσφυγικών καταυλισμών. Το Βερολίνο διαμηνύει ωστόσο: υπομονή, το ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Που σημαίνει, καθυστερούμε το ζήτημα από τη στιγμή που δεν μας βολεύει».
Σε άρθρο με τίτλο: «Πρώτη φορά έλληνας υπουργός ζητά βοήθεια από τους θεσμούς» η διαδικτυακή έκδοση της Bild εκφράζεται με θαυμασμό για την αποφασιστικότητα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Είναι η πρώτη φορά που μέλος του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου λέει ανοιχτά ότι: “Χρειαζόμαστε βοήθεια στον αγώνα κατά των φοροφυγάδων και στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος. Σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με δική του πρωτοβουλία και πλήρως με τους θεσμούς. Ο Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε σε σχετικό ερώτημα της Bild: «Η τρόικα δεν έχει ζητήσει ακόμα συνάντηση, αλλά θα την ζητήσω εγώ. Διότι έχει τις δυνατότητες και τα εργαλεία να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αυτή είναι η βοήθεια που χρειαζόμαστε και αυτή τη βοήθεια θα ζητήσω».
«H EE λαμβάνει μέτρα κατά των προσφύγων» επιγράφει η Süddeutsche Zeitung σχόλιό της με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία δίνει βάρος στην προσφυγική κρίση. Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «Η ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειες, είτε για να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά, είτε για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται ότι “απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων προσφύγων, κυρίως από αφρικανικές χώρες, και να αυξηθούν τα ποσοστά επαναπροώθησης”. Η ΕΕ διαπραγματεύεται μεταναστευτικές συμφωνίες με πέντε αφρικανικές χώρες, αλλά και χώρες όπως το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Οι Ευρωπαίοι υπόσχονται στις χώρες αυτές αναπτυξιακή βοήθεια και επενδύσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεργαστούν. (…) Παράλληλα οι έλεγχοι στην ανατολική Μεσόγειο θα γίνουν πιο “εντατικοί και αυστηροί”, αναφέρεται στο προσχέδιο. Σε ότι αφορά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις στην επαναπροώθηση προσφύγων. Εδώ θα πρέπει να βελτιωθούν “αποτελεσματικότητα και ταχύτητα της διαδικασίας ασύλου” αναφέρεται στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης, στο οποίο, τέλος, απευθύνεται έκκληση στις χώρες-μέλη να διαθέσουν στην Ελλάδα περισσότερους πόρους».