Τον Θοδωρή Δρίτσα και τον Χρήστο Σπίρτζη φέρνει ως παραδείγματα η ελβετική Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ), για να δείξει τι συμβαίνει όταν μια κυβέρνηση, χωρίς να το θέλει, ωθείται σε ιδιωτικοποιήσεις.
Ο αρθογράφος μάλιστα σχεδόν προεξοφλεί απομακρύνσεις των εν λόγω υπουργών εν όψει ανασχηματισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην περιπέτεια με το παλιό αεροδρόμιο στην περιοχή του Ελληνικού, αλλά και στην κινεζική COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.
«Παρά το ότι το λιμάνι ευημερεί από τότε που το πήραν οι Κινέζοι, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε τίποτα ανεκμετάλλευτο για να τορπιλίσει την εξαγορά. Όπως κι άλλοι υψηλόβαθμοι πολιτικοί του κόμματος, πολέμησε την πώληση του λεγόμενου ‘εθνικού πλούτου’. Και άφησε πολύ χρόνο να περάσει μέχρις ότου καταθέσει στη Βουλή το συμβόλαιο με τη COSCO. Μάλιστα, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, η COSCO ανακάλυψε ότι στην ελληνική εκδοχή (σ.σ. του συμβολαίου) ορισμένοι ευνοϊκοί γι’ αυτήν όροι είχαν αλλάξει», αναφέρεται.
Η ελβετική εφημερίδα φέρνει και το παράδειγμα του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος «με δραματικές χειρονομίες», όπως χαρακτηριστικά γράφει, αρνείται ιδιωτικοποιήσεις δρόμων, αεροδρομίων ή σιδηροδρόμων. «Και όταν αναγκάζεται να υποταχθεί στο αναπόφευκτο, διαβεβαιώνει δημοσίως πόσο δύσκολο του είναι», συμπληρώνει.
«Εάν ο πρωθυπουργός Τσίπρας εννοούσε τα δύο πείσμονα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου όταν προειδοποιούσε αυτές τις ημέρες ότι το υπουργικό αξίωμα δεν είναι ένα αιώνιο καθήκον, θα φανεί στον αναμενόμενο ανασχηματισμό» σχολιάζει ο Ελβετός αρθρογράφος.