Θέμα νομιμότητας των αποφάσεων του ΕΣΡ θέτει με ανακοίνωσή της η Ένωση Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ).
Αφορμή στάθηκε η απόφαση για το πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Ράδιο Αρβύλα”, την οποία το ΕΙΤΗΣΕΕ καταδικάζει..
Όπως επισημαίνει “η σάτιρα και ο καυτηριασμός φαινομένων της πολιτικής ζωής – ακόμη και στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κοινοβουλίου – που έχουν προκαλέσει έντονα την κοινή γνώμη, όπως η πορεία των εργασιών των εξεταστικών επιτροπών για σκάνδαλα, δεν είναι δυνατόν να κρίνονται ως επιλήψιμες και τιμωρητέες συμπεριφορές, με την επίκληση γενικών ρητρών κανόνων δικαίου”.
Η Ένωση επικαλείται την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται ότι η σύνθεση του ΕΣΡ ως μη νόμιμη τουλάχιστον από το έτος 2007, λόγω λήξεως της θητείας αρκετών μελών του και παραμονής τους σε αυτό για διάστημα άνω του ευλόγου οκταμήνου και θέτει ερωτήματα για την ουσία της κρίσεως του ΕΣΡ και τη διαφαινόμενη μεθόδευση για την καταδίκη του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1.
Τέλος, η ΕΙΤΗΣΕΕ επικρίνει την Ανεξάρτητη Αρχή χαρακτηρίζοντας μη νόμιμη την απόφασή του ΕΣΡ να δώσει άδεια σε ένα ακόμη ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό περιφερειακής εμβέλειας, να εκπέμψει ψηφιακά από το κέντρο εκπομπής της Αίγινας, ενώ ο σχετικός νόμος προβλέπει την εκπομπή 12 σταθμών.
Σε άλλη ανακοίνωσή της η ΕΙΤΗΣΕΕ χαιρετίζει την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου να καταργήσει τον προσδιορισμό κατώτατης αποζημίωσης στις υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμισης, με την οποία το ελάχιστο όριο της χρηματικής ικανοποίησης για τις περιπτώσεις αυτές ανέρχεται στα 295.000 ευρώ.
“Η κρίση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την αντισυνταγματικότητα της τυποκτόνας διάταξης επανέφερε στα πράγματα τις αξίες της αναλογίας και του μέτρου και προάσπισε τη δικαστική αποκλειστική αρμοδιότητα κρίσεως” αναφέρει.