Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάννης Λασκαρίδης, χαρακτήρισε ως αβάσιμη την κατηγορία της Ένωσης Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) περί μη νόμιμης συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, με την οποία έκρινε τη συγκρότηση της Ανεξάρτητης Αρχής για την περίοδο 2007-2008 παράνομη, με την αιτιολογία ότι η θητεία των μελών του ΕΣΡ είχε παραταθεί για διάστημα μεγαλύτερο των 8 μηνών.
«Η παρούσα σύνθεση του Συμβουλίου είναι νόμιμη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΡ. «Από τα έξι μέλη του Συμβουλίου τα τέσσερα είναι τα παλιά και τα δύο νέα, η αντιπρόεδρος κα Λίνα Αλεξίου και ο κος Στεφανάκης. Για την νομιμότητα αυτών των προσώπων δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σχετικά με το πρόβλημα που υπάρχει με την θητεία του μέλους κου Τσουράκη, κατά το άρθρο 3 παρ. 2 του Νόμου 3051/2002, η θητεία των μελών ανεξαρτήτων αρχών παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι τον διορισμό των νέων» διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ.
Υπογράμμισε παράλληλα πως «το άρθρο 13 παρ.1 του Νόμου 2690/1999 ορίζει ότι η συγκρότηση είναι νόμιμη αν έχει εγκαίρως ζητηθεί εγγράφως η εκλογή ή η υπόδειξή τους και τα επόμενα μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία» και πρόσθεσε «το ζήτημα δεν αφορά εμάς, αλλά βάση Συντάγματος τη Βουλή των Ελλήνων».
Απαντώντας στη συνέχεια στην χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) που επέκρινε την Ανεξάρτητη Αρχή χαρακτηρίζοντας μη νόμιμη την απόφασή του ΕΣΡ να δώσει άδεια σε ένα ακόμη ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό περιφερειακής εμβέλειας, να εκπέμψει ψηφιακά από το κέντρο εκπομπής της Αίγινας, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Λασκαρίδης δήλωσε πως το ΕΣΡ αναγνώρισε τη ψηφιακή μετάδοση του προγράμματος του Καναλιού 10 και συγχρόνως όρισε ότι μπορεί να εκπέμπει από τον δίαυλο 22. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο άρθρο 14 παρ. 2 και 3 του Νόμου 3592/ 2007 που καθορίζει και την συχνότητα στην οποία θα εκπέμψει ψηφιακά το πρόγραμμα. «Η ΕΡΤ Α.Ε. υποχρεούται μέσω των ψηφιακών συχνοτήτων να εκπέμψει ψηφιακά το πρόγραμμα της Βουλής των Ελλήνων καθώς και άλλα αναλογικά προγράμματα ενός ή περισσοτέρων νομίμως τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας εφόσον κριθεί αναγκαίο από το ΕΣΡ. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης από την στιγμή που έκρινε ότι το πρόγραμμα του Καναλιού 10 μπορεί να μεταδοθεί ψηφιακά, ήταν υποχρεωμένο να ψάξει να βρει συχνότητα» ανέφερε ο κος Λασκαρίδης.
Στο θέμα του προστίμου 50.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Ράδιο Αρβύλα” και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η εν λόγω απόφαση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, απαντώντας στις κατηγορίες περί στοχοποίησης της συγκεκριμένης εκπομπής, παρουσίασε λίστα με πάνω από πενήντα καταγγελίες για την εκπομπή που μπήκαν στο αρχείο, ενώ επιβλήθηκαν μόνο δύο πρόστιμα – 15.000 ευρώ και 150.000 ευρώ αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Λασκαρίδης παρουσίασε δύο έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ημερομηνίες 12/10/10 και 14/12/10, με τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε εξηγήσεις για σειρά υποθέσεων του σταθμού που μπήκαν στο αρχείο έπειτα από καταγγελίες, εξηγώντας πως «ασκούμε το καθήκον ανεπηρέαστοι όπως ορίζει ο νόμος χωρίς καμία προκατάληψη εναντίον ουδενός. Αυτά είναι αστεία πράγματα».
Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα που παρουσιαζόταν ως ο καταγγέλλων της συγκεκριμένης εκπομπής, ενώ ο ίδιος ο βουλευτής με δηλώσεις του αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή με το θέμα, ο πρόεδρος του ΕΣΡ απέδωσε σε παρεξήγηση την εμπλοκή του ονόματος του βουλευτή στην εν λόγω υπόθεση. «Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον κ. Τζαβάρα και τον ρώτησα αν έκανε έγγραφη καταγγελία. Ο βουλευτής απάντησε πως δεν έκανε καταγγελία. Το ΕΣΡ αποδέχεται τη δήλωση του βουλευτή», είπε ο κ. Λασκαρίδης.
Διευκρίνισε επίσης πως η αιτιολόγηση της κλήτευσης προς το σταθμό ήταν η προσβολή θεσμών και ότι το ΕΣΡ λαμβάνει αποφάσεις όποιες και αν είναι οι εισηγήσεις των νομικών εκπροσώπων του Συμβουλίου. Υπογράμμισε πως το ΕΣΡ λειτουργεί αυτεπαγγέλτως, γι’ αυτό και ενεργεί μετά από κάθε επώνυμη ή ανώνυμη, έγγραφη ή τηλεφωνική καταγγελία. Υπενθύμισε ότι σε άλλο τηλεοπτικό σταθμό, πριν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, που είχε προσβληθεί ο θεσμός της δημοκρατίας είχε επιβληθεί πρόστιμο 150.000 ευρώ.
«Το ΕΣΡ πιστεύει πως η Βουλή είναι ο θεσμός που κατεξοχήν εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία και είναι οι βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κάθε προσβολή αυτού του βασικού θεσμού της δημοκρατίας εμπίπτει στη διάταξη του άρθρου 2 παρ. 3 του κανονισμού 2 του 1991 του ΕΣΡ», τόνισε. Επανέλαβε την άποψη περί «απαράδεκτης γενίκευσης» στο σχόλιο του παρουσιαστή «…λειτουργούν σαν κλίκα οι βουλευτές. Είναι μια σπείρα των 300», και συμπλήρωσε πως «η σάτιρα πρέπει να σατιρίζει νοοτροπίες και όχι θεσμούς».
Διαβάστε επίσης: “Πυρά” ΕΙΤΗΣΕ κατά ΕΣΡ