Μια φορά ήταν μία επανάσταση…»: Με τον πρωτοσέλιδο αυτό τίτλο, η γαλλική εφημερίδα Liberation αποχαιρετά τον Φιντέλ κάστρο, μία ισχυρή ηγετική προσωπικότητα που αγαπήθηκε αλλά και μισήθηκε όσο λίγοι . «Αρχικά ο Φιντέλ ήταν απελευθερωτής και στη συνέχεια έγινε δικτάτορας», επισημαίνει η εφημερίδα.
Η Κούβα θρηνεί τον ιστορικό ηγέτη της που άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή το βράδυ ενώ το δυτικός κόσμος ανασύρει από την μνήμη του τα μελανά σημεία της πορείας του στη μάχη του καπιταλισμού.
Την ώρα που η πατρίδα του ετοιμάζεται αποχαιρετά τον Κομαντάντε, πλήθος Κουβανών θρηνεί τον ιστορικό ηγέτη , ενώ στη «μικρή Αβάνα» των ΗΠΑ, στο Μαϊάμι της Φλόριντα, όπου ζει η μεγαλύτερη κοινότητα Κουβανών εξόριστων, χιλιάδες πολιτών πανηγυρίζουν για το τέλος του τυράννου που τους έδιωξε από την πατρίδα τους και δεν τους επέτρεψε ποτέ να την ξαναδούν, όπως σχολιάζουν πολλά αμερικανικά δημοσιεύματα.
Το Γαλλικό Πρακτορείο γράφει χαρακτηριστικά ότι ο Κάστρο κατάφερε να γλιτώσει από 600 και πλέον απόπειρες δολοφονίες του.
Για την εφημερίδα Le Figaro και την Le Monde, ο Κάστρο ήταν ο μακροβιότερος μη γαλαζοαίματος ηγέτης του 20ού αιώνα.
Κυβέρνησε την Κούβα επί πέντε δεκαετίες αυταρχικά, προσφέροντας παράλληλα στους Κουβανούς την ψευδαίσθηση ότι «ένα νησί αψηφά μια αυτοκρατορία», καθώς η Αβάνα τα έβαλε με έντεκα Αμερικανούς προέδρους, έχοντας πάντα τη στήριξη της πρώην ΕΣΣΔ. “Ο Φιντέλ , που όσο ήταν στην εξουσία δεν έβγαλε ποτέ το χακί, κατηγορούσε την άπληστη Δύση, που επέβαλε εμπάργκο κατά της Κούβας επέρριπτε όλα τα δεινά του λαού του: τη φτώχεια και τη διπλωματική απομόνωση, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Le Parisien.
«Στη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Φιντέλ μεταλλάχθηκε από τολμηρό επαναστάτη που ανέτρεψε τη χούντα του Μπατίστα το 1959, σε αυταρχικό ηγέτη που κατέπνιγε οποιαδήποτε αντιπολιτευόμενη φωνή και ατομική ελευθερία», γράφει το γερμανικό περιοδικό “Spiegel” προσθέτοντας πως, άρχισε να αποσύρεται από την πολιτική ζωή το 2006 ύστερα από μακρά ασθένεια και το 2008 παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ. Τα τελευταία χρόνια εμφανιζόταν σπάνια στα μέσα ενημέρωσης και πάντα μέσω μαγνητοσκοπημένων βίντεο.
Για τον γερμανικό Τύπο που επικαλείται πολιτικούς αναλυτές, ο θάνατος του Κάστρο θα μπορούσε να επιταχύνει τη μεταρρύθμιση της Κούβας. “Ο Φιντέλ είχε λάβει σαφείς αποστάσεις από την προσέγγιση που υλοποίησε ο αδελφός του Ραούλ τα τελευταία χρόνια και από τις συμφωνίες μεταξύ Αβάνας και Ουάσιγκτον”, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Focus”.