Πώς υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μια νέα αρχή ενώ είναι μέρος του μισητού κατεστημένου διερωτώνται γερμανοί αναλυτές με αφορμή την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα και αύριο στο Βερολίνο;
Όπως γράφει η Deutsche Welle, σχολιάζοντας το προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, η γερμανική Die Welt σημειώνει ότι είναι ασαφές «εάν πολλοί Έλληνες δίνουν στον Κ. Μητσοτάκη όντως μια πίστωση εμπιστοσύνης ή εάν εκφράζουν απλώς την οργή τους για την νυν κυβέρνηση. Την τρέχουσα εβδομάδα ο Μητσοτάκης θέλει να πείσει και τους Αγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε ότι είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος διαπραγματευτικός εταίρος. (…) Το ότι οι συναντήσεις πραγματοποιούνται την ώρα που η ελληνική κρίση χρέους δεσπόζει και πάλι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και ο Σόιμπλε επαναφέρει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είναι συμπτωματικό. Για τον Μητσοτάκη όμως είναι και ευκαιρία. Διότι μπορεί τώρα να προβληθεί ακόμη περισσότερο ως εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής, την ώρα που ο Τσίπρας πρέπει να ικανοποιήσει τους αριστερούς ψηφοφόρους του βάλλοντας κατά του Σόιμπλε και των διεθνών πιστωτών. Την ίδια ώρα όμως ο Μητσοτάκης πρέπει να προσέξει, ώστε να μην εμφανιστεί στην Ελλάδα ως αρωγός της Γερμανίας. Οι σχέσεις του με τη γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να φαίνονται λοιπόν και πέραν του δέοντος αρμονικές».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κ. Μητσοτάκης μπορεί να μην συμφωνεί πάντα με τη στάση της ΕΕ και των δανειστών, το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο ωστόσο «μάλλον θα αρέσει στον γερμανό υπ. Οικονομικών. Ο Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, σε μεταρρυθμίσεις του εκπαιδευτικού συστήματος και της διοίκησης. Και να μειώσει τους φόρους. Έτσι στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών». Μολονότι για τους πολίτες το μεταρρυθμιστικό αυτό πρόγραμμα δεν θα είναι εύκολο, σχολιάζει η εφημερίδα, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή. H Welt επισημαίνει τέλος, ότι «στη ΝΔ εξακολουθεί να υπάρχει μια ισχυρή συντηρητική πτέρυγα που επιμένει στην παλιά πολιτική των πελατειακών σχέσεων. ‘Αυτή μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον Μητσοτάκη και στο εκσυγχρονιστικό του πρόγραμμα», λέει προς την εφημερίδα ο νομικός Αριστείδης Χατζής.
«Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο νέος Τσίπρας;», διερωτάται αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung; Η απάντησή του: «Δεν είναι λαϊκιστής όπως ο Τσίπρας. Η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο για την οικονομία όμως προκάλεσε αίσθηση. (…) Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η φορολογική επιβάρυνση ελληνικών επιχειρήσεων και των πολιτών είναι ασφυκτικά υψηλή. Ωστόσο πριν αναζωογονήσουν οι σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις του Μητσοτάκη την οικονομία, θα στερήσουν καταρχήν στο κράτος έσοδα τα οποία θα πρέπει να αναπληρωθούν. Όπως διατεινόταν το 2009 ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου ότι ‘Λεφτά υπάρχουν’, έτσι και ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι εντόπισε δυνατότητες εξοικονόμησης στο δημόσιο. Εντούτοις είναι αμφίβολο εάν οι πόροι επαρκούν για την χρηματοδότηση».
Ο αρθρογράφος θεωρεί προβληματική και την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%, σημειώνοντας ότι το κενό θα πρέπει να καλυφθεί καταρχήν από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές κατά την εκλογική χρονιά που διανύουμε. «Έτσι μπορεί να αναβιώσει η συζήτηση περί Grexit, την οποία ο Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει πάση θυσία. Η Ελλάδα όμως δεν θα ήταν σήμερα στην Ευρωζώνη, εάν η ψήφος του Μητσοτάκη σε παλαιότερες ψηφοφορίες ήταν καθοριστική για το μέλλον της χώρας», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο στήριξης το 2010, όταν η ΝΔ και ο ίδιος καταψήφισαν, «παρότι εξαρτιόταν από αυτή η επιβίωση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. (…) Μόνον μια βουλευτής είχε το θάρρος να αντισταθεί και να ψηφίσει με ‘ναι’. Η πρώην υπ. Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η αδερφή του Μητσοτάκη».
«Νέα αρχή με παλιούς γνώριμους», επιγράφει εκτενές της άρθρο η Süddeutsche Zeitung σχολιάζοντας ότι «ο όρος νέα αρχή και το όνομα Μητσοτάκης δεν μπορούν να συνδυαστούν τόσο απλά» αφού η οικογένεια Μητσοτάκη είναι μια από τις πολιτικές δυναστείες που κυριαρχούν τις τελευταίες δεκαετίες στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το επίθετο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όταν έδινε μάχη για την προεδρία του κόμματος χρησιμοποιούσε μόνον το μικρό του, Κυριάκος. ‘Γνωρίζω ότι πολλοί δεν με ψηφίζουν λόγο του ονόματός του’, έλεγε τότε. Παρά ταύτα είναι όμως περήφανος να κατάγεται από την γνωστή αυτή οικογένεια». Όπως σημειώνει η SZ πάντως, αν και ο αρχηγός της ΝΔ είναι πιο δημοφιλής από τον Αλ. Τσίπρα, η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι κανένας από τους δυο δεν θα έπρεπε να είναι πρωθυπουργός.
Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι «μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας εάν δρομολογήσουμε εγκαίρως την πολιτική αλλαγή. Αυτό όμως προϋποθέτει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα. Στη σημερινή του συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ θέλει να της παρουσιάσει το σχέδιό του για την Ελλάδα.