Αρνητικά σχόλια του γερμανικού Τύπου για την εισήγηση του Έλληνα πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο – Η απάντηση του Μαξίμου για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Στην κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και οικονομία αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, σχολιάζοντας πως, ενώ η χώρα καταρρέει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πανηγυρίζει για τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας πανηγυρίζει για τα νέα στοιχεία – στην πραγματικότητα η χώρα του διολισθαίνει όλο και πιο βαθιά στην κρίση», το περιοδικό Focus προβάλει στην ηλεκτρονική του έκδοση βίντεο με απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η χώρα έχει επιστρέψει ήδη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει: «Με αυτά τα λόγια ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πανηγύρισε κατά τη διάρκεια Υπουργικού Συμβουλίου τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας του για το 2016. Μόλις τρεις ώρες αργότερα, ήρθε η προσγείωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Σύμφωνα με την υπηρεσία, η ύφεση που παρουσίασε η ελληνική οικονομία μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2016 ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από τις προβλέψεις» [βλ. σχετικά: Εμβάθυνση της ύφεσης στο δ΄ τρίμηνο του 2016].
Στο θέμα αναφέρεται στην ηλεκτρονική της έκδοση και η εφημερίδα Bild υπό τον τίτλο «Νέο σοκ για τους Έλληνες – συρρικνώθηκε η οικονομία», η ελβετική Neue Zürcher Zeitung που παρατηρεί ότι «διορθώθηκαν προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για την οικονομία» αλλά και η αυστριακή Die Presse που επισημαίνει: «Συρρίκνωση αντί ανάπτυξης: διορθώνεται προς τα κάτω το ΑΕΠ της Ελλάδας».
Στον προεκλογικό αγώνα στη Γαλλία και τις συνέπειες τυχόν ανάμειξης γερμανών πολιτικών σε αυτόν αναφέρεται η Frankfurter Rundschau, σημειώνοντας:
«Μέχρι τις γαλλικές προεδρικές εκλογές απομένουν επτά εβδομάδες. Τα γερμανικά κόμματα καλά θα έκαναν να μην εμπλακούν στον προεκλογικό αγώνα. Με το πολιτικό θερμόμετρο στη γειτονική χώρα να βράζει, αυτό δεν θα ωφελούσε, αλλά θα ζημίωνε τους υποψηφίους. Η Μέρκελ αναμένεται να υποδεχθεί σύντομα τον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμμανουέλ Μακρόν. Αυτός υπόσχεται να βάλει τη Γαλλία σε μεταρρυθμιστική τροχιά και να την προφυλάξει από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Αυτό αξίζει κάθε στήριξη. Μόνον που η στήριξη αυτή θα πρέπει να είναι διακριτική».
Την αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης μετά τους μύδρους που εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την ακύρωση προεκλογικών συγκεντρώσεων του AKP στη Γερμανία σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung:
«Παρότι είναι αρκετά δύσκολο αυτές τις μέρες, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε (…) τους λογικούς Τούρκους. Μια δημοκρατία, όπως η γερμανική, δεν επιτρέπεται να ανέχεται τα πάντα από έναν αυταρχικό πολιτικό τύπου Ερντογάν. (…) Όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισής του, το σημαντικότερο είναι να διατηρήσει κανείς την ψυχραιμία του και να αποφύγει ό,τι μπορεί να τον ωφελήσει στις 16 Απριλίου (στο δημοψήφισμα)».
Η απάντηση του Μαξίμου
Στην επισήμανση της Κομισιόν ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι τριμηνιαία και όχι τελικά παραπέμπουν πηγές της κυβέρνησης, ζητώντας να «περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου».
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αναφορικά με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, πηγές της κυβέρνησης – μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, όπου δεν συζητήθηκε η διαπραγμάτευση αλλά μόνο το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση- σχολίαζαν ότι η Κομισιόν υποβαθμίζει τα στοιχεία τονίζοντας ότι αυτά είναι προσωρινά.
Βασικός στόχος για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παραμένει το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Επαναλαμβάνουν ότι η συμφωνία πρέπει να είναι συνολική: Να κλείσει το Staff Level Agreement και στη συνέχεια οι συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ανέφεραν ότι στη σημερινή συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια θα υπάρξει ανασκόπηση για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και τα επόμενα βήματα.
Ως προς το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, παρουσίασε το εκτενές κείμενο, το οποίο θα αποτελεί τη βάση του στρατηγικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που θα συνδιαμορφωθεί μετά από ευρεία διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, με το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στόχος είναι το υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα.