Να πιέσει την Ε.Ε. για την ελάφρυνση του χρέους
Στη συνομιλία του Εμμανουέλ Μακρόν με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, αναφέρεται δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, σημειώνοντας πως “η ιταλική και ελληνική κυβέρνηση υπολογίζουν στη βοήθεια του πιθανού νέου προέδρου της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, στην αντιμετώπιση των λαϊκιστικών κομμάτων που κατηγορούν τη λιτότητα, η οποία επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις μεταναστευτικές πολιτικές για τις κοινωνικές ασθένειες”.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα χρειάζεται τη Γαλλία – η οποία την έχει στηρίξει και κατά το παρελθόν – για να πιέσει την υπόλοιπη Ε.Ε., ειδικά τη Γερμανία, να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του χρέους και ο Αλέξης Τσίπρας υπολογίζει στη βοήθεια Μακρόν. Μία νίκη Λεπέν θα σήμαινε έξοδο της Γαλλίας – του βασικού Ευρωπαίου εταίρου της – από την Ε.Ε., αποδυναμώνοντας τις άμυνές της απέναντι στις γερμανικές πιέσεις για λιτότητα.
Ειδικότερα, τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Ιταλός ομόλογός του, τηλεφώνησαν στον Μακρόν, τη Δευτέρα, για να τον συγχαρούν για τη νίκη του στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.
Τα κυβερνώντα κόμματα στις υπερχρεωμένες χώρες, όπως αναφέρει το Reuters, ελπίζουν ότι ο ενθουσιασμός του Μακρόν για την Ε.Ε. θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, όπως είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία που θέλει δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ.
Όπως δήλωσε, εν τω μεταξύ, Έλληνας αξιωματούχος, ο Τσίπρας και ο μακρόν είχαν μια συζήτηση σε πολύ θετικό κλίμα, στη διάρκεια της οποίας ο Μακρόν επανέλαβε τη στήριξή του απέναντι στην Αθήνα, όσον αφορά στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε..
Συγκεκριμένα, όπως μετέδιδε χθες και το Capital.gr, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Μακρόν υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα πως: ” Στήριξα από την αρχή ως υπουργός του Ολάντ τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και υποστήριξα την ανάγκη να αλλάξει η στάση απέναντι στην Ελλάδα”. Παράλληλα, απαντώντας στην “πρόσκληση” Τσίπρα για συνέχεια των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας, ο κ. Μακρόν είπε: “Είναι βέβαιο ότι αν εκλεγώ θα δουλέψουμε στενά μαζί να κάνουμε την Ευρώπη να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας”.
Για την Ελλάδα, η νίκη της Λεπέν θα έδιωχνε τον βασικό του Ευρωπαίο εταίρο εκτός της Ένωση και θα αποδυνάμωνε τις άμυνές της απέναντι στις πιέσεις από τη Γερμανία για συνεχιζόμενη λιτότητα, παρατηρεί το Reuters.
Ο Φρανσουά Ολάντ είχε βοηθήσει τον Τσίπρα να υπογράψει τη συμφωνία για το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο του 2015, ήτοι το τρίτο από το 2010, κάτι που κράτησε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Το πρόγραμμα λήγει το επόμενο έτος, όμως, και η Αθήνα τώρα χρειάζεται τη Γαλλία, για να πιέσει την υπόλοιπη Ε.Ε., ειδικά τη Γερμανία, να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση του χρέους. Ο Τσίπρας υπολογίζει σε αυτή τη βοήθεια, καθώς οι εκλογές έρχονται το 2019.
“Οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας είναι στρατηγικές και βασίζονται σε αμοιβαία συμφέροντα και κοινές απόψεις για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και θεωρώ ότι ο Μακρόν θα ακολουθούσε την πολιτική του Ολάντ που ήταν υποστηρικτική απέναντι στην Ελλάδα”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο Reuters.
Ανώτατος Έλληνας αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως μία προεδρία υπό τον Μακρόν θα ήταν υποστηρικτική απέναντι στην Ελλάδα.