Τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, που παρουσιαστήκαν χθες στις Βρυξέλλες, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος, εστιάζοντας και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση κάνει λόγο για «Χρυσές εποχές για την ευρωζώνη», επισημαίνοντας ότι «η οικονομική ανάπτυξη παίρνει νέα ώθηση σύμφωνα με την Κομισιόν. Με αυτόν τον τρόπο πρόκειται να μειωθούν και τα ποσοστά ανεργίας αλλά και τα χρέη. Μόνο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της Ελλάδας υπάρχει αβεβαιότητα».
«Περισσότερη ανάπτυξη, λιγότεροι άνεργοι, μικρότερα χρέη: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει θετική εξέλιξη για την ευρωζώνη για το τρέχον και το επόμενο έτος», επισημαίνει η εφημερίδα του Ντύσελντορφ, εστιάζοντας στην περίπτωση της Ελλάδας, για την οποία η Κομισιόν διόρθωσε επί τα χείρω τις προηγούμενες εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη. Επικαλούμενη τις προβλέψεις της Κομισιόν η Handelsblatt αναφέρει ότι «η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από το τέλος της διαμάχης για τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων δανειστών».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η ιστοσελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit αναφέρει ότι «οι χρονοβόρες μεταρρυθμίσεις εξασθενούν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία», επισημαίνοντας ότι «εν μέσω των διαπραγματεύσεων σχετικά με την εκταμίευση πρόσθετης βοήθειας προς τη χρεωμένη Ελλάδα η Κομισιόν διόρθωσε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομική εξέλιξη της χώρας». Όπως παρατηρεί μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, «οι διαπραγματεύσεις για περαιτέρω εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα διάσωσης παρατείνονται. Η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον χρήματα μέχρι το καλοκαίρι, οπότε και επίκειται η εξόφληση ποσού ύψους επτά δις ευρώ. Η χώρα αδυνατεί να καταβάλει αυτά τα χρήματα με τις δικές της δυνάμεις».
«Η Ευρώπη αφήνει σιγά-σιγά πίσω της την οικονομική κρίση», γράφει η Stuttgarter Nachrichten. Η εφημερίδα της Στουτγάρδης επισημαίνει ωστόσο ότι η Ιταλία παραμένει εστία ανησυχίας στην ευρωζώνη λόγω των εκτιμήσεων για ανάπτυξη μόλις 0,9% και ποσοστό ανεργίας 11,5% το 2017. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «η Κομισιόν τοποθετεί σε περίπου διπλάσια (σ.σ. σε σχέση με την Ιταλία) επίπεδα το ποσοστό ανεργίας στην υπερχρεωμένη και οικονομικά κλονισμένη Ελλάδα, δηλαδή σε 22,8%. Η μακρά αβεβαιότητα σχετικά με την προσδοκώμενη συμφωνία για το χρέος με τους δανειστές της Ελλάδας φρέναρε την ανάπτυξη στη χώρα (…)», σημειώνει η SN.