Την επεξεργασία της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τον περιφερειακό Τύπο έχει ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Ενημέρωσης, διερευνώντας παράλληλα τρόπους στήριξης των ΜΜΕ στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του κυβερνητικού εκπροσώπου, υφυπουργού Εσωτερικών, Γιώργου Πεταλωτή, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Παπαδόπουλου για την κρίση στον περιφερειακό Τύπο.
«Η Πολιτεία αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης του επαρχιακού Τύπου, κυρίως για τον ρόλο που αυτός διαδραματίζει στην ουσιαστική ανάδειξη θεμάτων που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη της Περιφέρειας και, τελικά, στην ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας», σημειώνει στην απάντηση του ο κ. Πεταλωτής παρατηρώντας ότι «ο πολίτης ενημερώνεται ποιοτικά για θέματα που τον αφορούν άμεσα – λόγω της μεγαλύτερης εγγύτητας του περιφερειακού τύπου προς τα καθημερινά του προβλήματα και ενδιαφέροντα- σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μπορεί να ασκήσει, μέσω του Τύπου, ουσιαστικό έλεγχο σε περιφερειακά όργανα που αποκτούν σημαντικές αρμοδιότητες».
Όπως επιπλέον σπεύδει να υπενθυμίσει ο υφυπουργός, ανάμεσα στις δράσεις που διαχρονικά έχουν αναπτυχθεί για τη στήριξη του περιφερειακού Τύπου, είναι η επιχορήγηση της ταχυδρομικής διακίνησης των εντύπων μέσω ΕΛΤΑ, η έκπτωση στα βασικά τέλη των τηλεφωνικών ανταποκρίσεων αυτών, η δημιουργία ειδικής διαδικτυακής πύλης, προκειμένου να στηριχθεί η προβολή του Τύπου της Περιφέρειας και να διευκολυνθεί η πρόσβαση του αναγνωστικού κοινού σε αυτόν. Ο κ. Πεταλωτής αναφέρεται και στην ενίσχυση του επαρχιακού Τύπου μέσα από προγράμματα που αφορούσαν την «ηλεκτρονικοποίηση» και «ψηφιοποίηση» επιχειρηματικών λειτουργιών και εκπονήθηκαν σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Ενημέρωσης με το υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΟΜΜΕΧ.
«Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ της Περιφέρειας έχουν τεθεί υπόψη της πολιτικής ηγεσίας σε σειρά συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων όλων των Ενώσεων των περιφερειακών ΜΜΕ», ενημερώνει τον βουλευτή ο κ. Πεταλωτής και προσθέτει ότι «πέραν των προτάσεων επίλυσης των προβλημάτων και των μέτρων που έχει ήδη λάβει η Πολιτεία στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του Τύπου της Περιφέρειας, διερευνώνται επιπλέον τρόποι στήριξης των ΜΜΕ στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία». Ο κ. Πεταλωτής αναφέρει επίσης ότι «η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Ενημέρωσης έχει αρχίσει ήδη την επεξεργασία της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τον Περιφερειακό Τύπο και της τροποποίησης του Ν. 3548/2007».
Επιπλέον αναφέρεται και στην πρόσφατη διημερίδα στα Χανιά, η οποία διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας και του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου με θέμα «Πολιτεία και Περιφερειακά ΜΜΕ», που ανέδειξε τα ζητήματα που σχετίζονται με το νομικό πλαίσιο και τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού και δεοντολογίας σε συνδυασμό με τις δυσκολίες, λόγω οικονομικής κρίσης.
«Ο περιφερειακός Τύπος βιώνει σήμερα μια βαθύτατη κρίση», είχε επισημάνει στην ερώτηση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Παπαδόπουλος, περιγράφοντας ότι «δεκάδες εφημερίδες σε όλη τη χώρα, ανάμεσα τους και μερικές από τις ιστορικότερες, αναστέλλουν την έκδοση τους ή, στην καλύτερη περίπτωση, από ημερήσιες μετατρέπονται σε εβδομαδιαίες, με σκοπό να περιορίσουν τα λειτουργικά και λοιπά κόστη τους». Μόνο στην Πάτρα, όπως έχει επισημάνει ο βουλευτής, τον τελευταίο καιρό, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, δύο ημερήσιες και δύο εβδομαδιαίες εφημερίδες, αφήνοντας στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους, ενώ με «λουκέτα» απειλούνται και άλλα έντυπα, στα οποία ήδη, παρατηρούνται μειώσεις προσωπικού και πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, ασφαλιστικών εισφορών κλπ.
Οι συνέπειες της κρίσης είναι βαθύτατες στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, έχει προειδοποιήσει ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην κάθετη πτώση της διαφημιστικής δαπάνης, στη μείωση των πωλήσεων και τις ανείσπρακτες οφειλές από παλαιότερες καταχωρήσεις του δημοσίου και φορέων της αυτοδιοίκησης, οι οποίες «αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες πίεσης των περιφερειακών εφημερίδων».
Ο βουλευτής έχει υπογραμμίσει και τις προτάσεις των Ενώσεων Συντακτών, μεταξύ των οποίων και της ΕΣΗΕΠΗΝ, για την ενίσχυση του περιφερειακού Τύπου. Προτάσεις που μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι 30% των συνολικών κρατικών δαπανών διαφήμισης θα πρέπει να κατευθύνεται στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, ότι οι διαφημιστικές καταχωρήσεις θα πρέπει να γίνονται απευθείας από τους κρατικούς φορείς, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων (σ.σ.: διαφημιστικές εταιρείες που εισπράττουν ποσοστό επιβράβευσης έως και 50%).
Ο κ. Πεταλωτής ωστόσο στην απάντηση του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, υπενθυμίζει στον βουλευτή ότι τα ζητήματα που άπτονται τις κρατικής διαφημιστικής δαπάνης υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.