Θετικά τα σχόλια για την έξοδο της Ελλάδας στι αγορές
Με θετικά σχόλια υποδέχονται οι γερμανοί σχολιαστές την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές από το 2014.
Με θετικά σχόλια και εκτιμήσεις συνοδεύει ο γερμανικός Τύπος την είδηση της δοκιμαστικής επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με την έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου. «Η Ελλάδα είναι ξανά αξιόχρεη», παρατηρεί το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, σύμφωνα με την Deutsche Welle. «Ήταν ένας μακρύς δρόμος, αλλά τώρα φαίνεται να έχει επιτευχθεί η αλλαγή πορείας. (…) Η Ελλάδα επιστρέφει μετά από μακρά απουσία στις διεθνείς χρηματαγορές», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό και αναφέρεται στις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Πιέρ Μοσκοβισί από την Αθήνα, ο οποίος έκανε λόγο για «εκπληκτική βελτίωση» της κατάστασης στην Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της χώρας.
«Η Ελλάδα μαζεύει 3 δισ. ευρώ», γράφει η εφημερίδα Bild, σχολιάζοντας ότι «για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της θητείας του κυβερνητικού συνασπισμού αριστεράς-δεξιάς υπό τον Αλέξη Τσίπρα πέτυχε μια δοκιμαστική προσπάθεια για την επιδιωκόμενη επιστροφή στην ελεύθερη κεφαλαιαγορά».
Επιτέλους η Ελλάδα ανακάμπτει, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung, η οποία παρατηρεί ότι η Ελλάδα διαγράφει ανοδική πορεία, όχι πλέον μόνον χάρη στην αξιοσημείωτη τουριστική άνθηση που σημειώνει. Η εφημερίδα του Μονάχου γράφει: «Ναι, η χρηματοοικονομική κρίση δεν έχει πλήξει κανένα άλλο μέλος της ευρωζώνης τόσο σκληρά όσο την Ελλάδα, η οποία είχε ζήσει τόσο ανενδοίαστα πάνω από τις δυνατότητές της από τότε που καθιερώθηκε το κοινό νόμισμα, είχε πρακτικά χρεοκοπήσει και τώρα πρέπει να διατηρείται ζωντανή από άλλα κράτη διαρκώς με νέα πακέτα βοήθειας. Η κρίση χρέους σε καμία περίπτωση δεν έχει λυθεί, ο δρόμος της ανάκαμψης είναι επώδυνος. Όμως οι Έλληνες τον ακολουθούν κάνοντας πικρές θυσίες. Η οικονομία είναι στον πάτο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν προσγειωθεί στην πραγματικότητα και η ανεργία είναι υψηλή. Όμως το κράτος κάνει και προόδους. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι θετικό, που σημαίνει ότι χωρίς την εξυπηρέτηση του χρέους η χώρα δαπανά λιγότερα από όσα εισπράττει. Τώρα έλαβε ξανά για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια χρήματα στις κεφαλαιαγορές και με ευνοϊκότερους όρους από ό,τι αναμενόταν».
«Περιζήτητο το νέο ελληνικό ομόλογο», παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σχολιάζοντας την εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση των επενδυτών, η οποία, όπως επισημαίνει ήταν υπερδιπλάσια του όγκου των τριών δισ. ευρώ που άντλησε η Ελλάδα από τις αγορές. «Το μεγάλο ενδιαφέρον συνέβαλε και σε φθηνότερους όρους χρηματοδότησης», επισημαίνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σχολιάζοντας το χαμηλότερο του αναμενομένου επιτόκιο, για να σημειώσει ωστόσο ότι «οι πιο τολμηρές ελπίδες των οικονομικών κύκλων της Αθήνας δεν εκπληρώθηκαν, καθότι προσδοκούσαν επιτόκιο 4,2%» αντί του τελικού 4,625%.