Σε πιθανές δυσκολίες στο ελληνικό ζήτημα από μια κυβέρνηση «Τζαμάικα», με τη συμμετοχή των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων, αναφέρεται η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt.
Υπενθυμίζει ότι τα τελευταία χρόνια, οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές -παραδοσιακός εταίρος της Μέρκελ- είχαν εκφράσει αντιρρήσεις αναφορικά με το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και τον κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, αλλά «στον μεγάλο συνασπισμό αυτές οι αντιρρήσεις δεν γίνονταν ιδιαίτερα αισθητές, καθώς το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) εξασφάλιζε μία ικανή πλειοψηφία, για παράδειγμα στη διάσωση της Ελλάδας.
Σε έναν συνασπισμό τύπου Τζαμάικα, οι σκεπτικιστές της χριστιανικής ένωσης, και ιδιαίτερα των Χριστιανοκοινωνιστών, θα είχαν περαιτέρω υποστήριξη από το FDP.
O πρόεδρος των Φιλελευθέρων Λίντνερ ξεκαθάρισε το βράδυ των εκλογών ότι με το κόμμα του δεν θα υπάρξει κοινός προϋπολογισμός της ευρωζώνης, κάνοντας λόγο για “κόκκινη γραμμή”. Επιπλέον, έθεσε εκ νέου το ζήτημα της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει με τη Μέρκελ καγκελάριο».
Πιέζουν τον Σόιμπλε να αναλάβει την προεδρία της Bundestag
Στο μεταξύ υψηλόβαθμα στελέχη του συντηρητικού κόμματος πιέζουν έντονα τον Β. Σόιμπλε να αφήσει το υπουργείο Οικονομικών και να αναλάβει πρόεδρος της Βουλής (Bundestag), για να βάλει τη σφραγίδα του στην επόμενη Βουλή, που θα περιλαμβάνει και το νεοεκλεγέν ακροδεξιό κόμμα.
Ο Σόιμπλε κατέχει τη θέση του υπουργού Οικονομικών από το 2009, αλλά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, όπου οι Συντηρητικοί της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ έχασαν πολλές ψήφους από το ακροδεξιό ΑfD, υπάρχουν αμφιβολίες για τον αν θα μπορέσει να κρατήσει το πόστο του.
Το AfD εξέπληξε την Κυριακή, καθώς κατάφερε να γίνει το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπαίνει στη Βουλή μετά από 50 και πλέον χρόνια.
«Δεδομένης της νέας κατάστασης στη Βουλή, ο Wolfgang Schaeuble θα ήταν, από κάθε άποψη, ακριβώς εκείνο το είδος της κοινοβουλευτικής αρχής που θα μας έκανε καλό τώρα στη Reichstag», δήλωσε στο Reuters ο Armin Schuster, ειδικός σε θέματα εσωτερικής πολιτικής για τους Συντηρητικούς, αναφερόμενος στο κτίριο της γερμανικής βουλής.
Μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ (CDU), αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο Σόιμπλε πρόεδρος της Bundestag, είπε: «Αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό -λόγω του AfD και του κλίματος στη Βουλή».
Ο Σόιμπλε, μέλος των Συντηρητικών από το 1972, αρνείται να συζητήσει για το μέλλον του μετά τις εκλογές.