Οι επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα πρέπει να ξανασκεφτούν τις προτάσεις τους για τη διαχείριση του τεράστιου φορτίου κόκκινων δανείων της ευρωζώνης, μετά τα παράπονα που εξέφρασε η Ιταλία ότι θα ανακόψουν την ανάκαμψη της χώρας, ανέφεραν τέσσερις πηγές του τραπεζικού κλάδου στο Reuters.
Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) πρόκειται να θέσει ένα νέο πλαίσιο κανόνων έως το Μάρτιο σχετικά με το πόσα χρήματα πρέπει να βάζουν στην άκρη οι τράπεζες για την αντιμετώπιηση των κόκκινων δανείων, ένα ακανθώδες ζήτημα για την Ιταλία, οι τράπεζες της οποίας έχουν συσσωρεύσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 25% επί του συνολικού όγκου των 865 δισ. ευρώ των NPLS της Ευρωζώνης.
Οι πηγές υποστηρίζουν ότι μετά την ιταλική αντίδραση έναντι των τελευταίων προτάσεων του SSM για το πώς πρέπει να χειριστούν οι τράπεζες το θέμα των νέων επισφαλών δανείων, η εποπτική αρχή θα πρέπει να επανεκτιμήσει την προσέγγισή της ως προς την αντιμετώπιση των ήδη «τοξικών» χρεών.
«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η επερχόμενη πρόταση του SSM να είναι αρκετά ελαστική», ανέφερε μία από τις πηγές.
Βασική ανησυχία της Ιταλίας είναι ότι εάν ζητηθεί από τις τράπεζές της να βάλουν στην άκρη χρήματα, θα αναγκαστούν να περιορίσουν το δανεισμό. Κάποιες ίσως χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια.
Ενώ οι νέες οδηγίες δεν αναμένονται νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, καμία πρόταση δεν έχει σταλεί ακόμα στο διοικητικό συμβούλιο του SSM.
Ωστόσο, ο μηχανισμός δουλεύει πάνω σε τέσσερα σενάρια που στηρίζονται στις υφιστάμενες οδηγίες για τα νέα NPLs οι οποίες δίνουν στις τράπεζες επτά χρόνια προθεσμία για τα δάνεια που φέρουν εγγυήσεις και δύο χρόνια για τα ακάλυπτα.