Μπορεί να τον μιμηθεί η Μέι στο Brexit;
Πλέον, όταν τα ξένα ΜΜΕ θέλουν να αναφερθούν σε περίπτωση ηγέτη που ακολουθεί διαφορετική διαδρομή από τη λαϊκή βούληση, θυμούνται μία ελληνική λέξη την οποία- όπως φροντίζουν να υπενθυμίζουν- την έκανε διάσημη ο Αλέξης Τσίπρας: την kolotoumba.
Το ίδιο έκαναν τώρα οι Financial Times, διερευνώντας αν μπορεί η Τερέζα Μέι να μιμηθεί τον Ελληνα πρωθυπουργό, σε ό,τι αφορά το Brexit.
Υπενθυμίζεται ότι η «kolotoumba» είχε ξεκινήσει τη… διεθνή καριέρα της πρόσφατα, με αφορμή τα όσα γίνονται στην Καταλονία με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας. Αρχικά, η γερμανική Tageszeitung προέβλεπε ότι ο Καταλανός ηγέτης, Κάρλες Πουτζδεμόντ, θα κάνει την ίδια αναστροφή με τον κ. Τσίπρα και στη συνέχεια η El Pais έγραψε ότι η περιφέρεια έκανε «kolotoumba» όπως ο Ελληνας πρωθυπουργός, μετά τις πρώτες δηλώσεις του Πουτζδεμόντ.
«Η kolotoumba έγινε ένας όρος της μόδας το 2015, μετά τις τακτικές του Αλέξη Τσίπρα, του κάποτε ριζοσπαστικού αριστερού πρωθυπουργού της Ελλάδας.
Αφού επέμεινε για μήνες ότι δεν θα υποχωρήσει έναντι των δανειστών, ο κ. Τσίπρας έκανε τούμπα και αποδέχθηκε μια επείγουσα οικονομική διάσωση, της οποίας οι όροι ήταν πιο αυστηροί από εκείνους που του είχαν προταθεί στην αρχή», γράφουν τώρα οι Financial Times.
Σε ελληνο-βρετανικό συμπόσιο που έγινε στο Ναύπλιο, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι μετέχοντες συζήτησαν ότι αν μπορεί να γίνει μία kolotoumba στο Brexit, δηλαδή το κατά πόσο είναι πιθανό να μην φύγει τελικά η Μ. Βρετανία από την ΕΕ, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που είχε γίνει τον Ιούνιο του 2016.
«Πολλοί μετέχοντες ήταν υπέρ μίας τέτοιας εξέλιξης, αλλά λίγοι τη θεωρούν πιθανή. Ενας από αυτούς- αντίθετος στην παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ- εκτίμησε τις πιθανότητες μιας kolotoumba στο 0-0,1%. Αλλος, με αντίθετη άποψη, πιστεύει ότι το ποσοστό κυμαίνεται στο 10-30%», γράφουν οι Financial Times.
Με τον χρόνο να περνά- οι διαπραγματεύσεις για το Brexit πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του 2018- για να συμβεί μία τέτοια ανατροπή θα πρέπει η βρετανική κοινή γνώμη να στραφεί μαζικά ενάντια στην έξοδο από την ΕΕ τους επόμενους 12 μήνες, επεσήμαναν οι μετέχοντες στο συμπόσιο.
«Επιπλέον για την ”kolotoumba” οι πολιτικοί θα πρέπει να πάρουν το ρίσκο να μην δεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως την τελευταία λέξη του λαού για το Brexit. Κάτι που μπορεί να βλάψει το κόμμα των Εργατικών σε κάποιο βαθμό, αλλά σίγουρα θα προκαλέσει χάος ανάμεσα στους Συντηρητικούς», επισημαίνουν οι Financial Times.