Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το αμερικανικό Περιοδικό ΤΙΜΕ θα επιλέξει ένα πρόσωπο που άσκησε θετική επιρροή στον κόσμο ή που σημάδεψε τη χρονιά που πέρασε αφήνοντας αρνητικό αποτύπωμα.
Το 2016 «Πρόσωπο της χρονιάς»ήταν ο Ντόναλτ Τραμπ ο οποίος ανέτρεψε κάθε προγνωστικό μετά την απροσδόκητη νίκη του έναντι της Δημοκρατικής του αντιπάλου Χίλαρι Κλίντον.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2015 οι συντάκτες του περιοδικού απένειμαν τον τίτλο «Προσώπου της χρονιάς» στη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ για τους χειρισμούς της στο θέμα της προσφυγικής κρίσης αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση της Ευρωζώνης.
Αν και τον τελικό λόγο για το ποιος θα είναι το «Πρόσωπο της χρονιάς» τον έχουν οι συντάκτες του ιστορικού περιοδικού, οι αναγνώστες παίζουν σημαντικό ρόλο με τη συμμετοχή τους στην ετήσια ηλεκτρονική δημοσκόπηση.
Η ηλεκτρονική «κάλπη» έχει ήδη ανοίξει και οι αναγνώστες καλούνται να ψηφίσουν μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου. Τρεις μέρες αργότερα, το περιοδικό θα αποκαλύψει ποιος θα κερδίσει τον τίτλο για το 2017.
Μια παράδοση 90 ετών!
Η παράδοση του περιοδικού ξεκίνησε το 1927 όταν οι εκδότες δεν ήξεραν τι να γράψουν σε μια εβδομάδα φτωχή σε ειδήσεις. Έτσι θέλοντας αρχικά να διορθώσουν το γεγονός ότι δεν είχαν συμπεριλάβει τον Τσαρλς Λίντμπεργκ, τον Αμερικανό αεροπόρο που έγινε γνωστός καθώς το 1927 κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό διανύοντας, μόνος του και χωρίς στάση, 5.800 χιλιόμετρα με το μονοθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο του, τον ανακήρυξαν «Άνδρα της χρονιάς».
Η ονομασία άλλαξε το 1999 κι έγινε «Πρόσωπο της χρονιάς» (Person of the Year) προκειμένου να αποφύγουν τον σεξισμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση τους Κάλβιν Κούλιτζ, Χέρμπερτ Χούβερ και Τζέραλντ Φορντ, όλοι οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ανακηρυχθεί «Πρόσωπο της χρονιάς» τουλάχιστον μια φορά.
Στις 31 Δεκεμβρίου του 1999 το ΤΙΜΕ ανακήρυξε τον Άλμπερτ Αϊνστάιν ως το «Πρόσωπο του αιώνα» με δεύτερο τον Φράνκλιν Ρούσβελτ και τρίτο των Μαχάτμα Γκάντι.
Αναμφίβολα οι πιο αμφιλεγόμενες επιλογές ήταν αυτή του 1938 οπότε και «Πρόσωπο της χρονιάς» ανακηρύχθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, όπου το περιοδικό είχε προφητικά γράψει ότι το 1938 ο Χίτλερ «έγινε η μεγαλύτερη απειλή του κόσμου».
Το 1979 το περιοδικό απένειμε τον τίτλο στον Αγιατολάχ Χομεϊνί, πυροδοτώντας κύματα αντιδράσεων. Ακόμη δεν είχε λήξει η ομηρεία για περισσότερο από ένα χρόνο 52 Αμερικανών στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη.