Την παραίτηση της υπέβαλε η αρχισυντάκτρια του BBC στην Κίνα, καταγγέλλοντας σε ανοιχτή επιστολή της μισθολογική ανισότητα σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους της.
Πρόκειται για την Κάρι Γκρέισι, μια εκ των τεσσάρων αρχισυντάκτριων εξωτερικού, η οποία και δημοσίευσε χθες Κυριακή επιστολή στο προσωπικό της ιστολόγιο, που δηλώνει ότι υπάρχει “κρίση εμπιστοσύνης” στο δίκτυο, στο οποίο έχει εργαστεί επί 30 χρόνια και ότι αυτό “παραβιάζει τον νόμο περί ισότητας και αντιστέκεται στις πιέσεις για ένα δίκαιο και διάφανο μισθολογικό οργανόγραμμα”.
Τον Ιούλιο είχε αποκαλυφθεί, στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής συμφωνίας με την κυβέρνηση, ότι το βρεταννικό κανάλι πλήρωνε τον τότε νούμερο ένα παρουσιαστή του πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με την πιο καλοπληρωμένη παρουσιάστριά του και ότι τα δύο τρίτα των τηλεοπτικών του δημοσιογράφων, που αμείβονταν με τουλάχιστον 150.000 στερλίνες, ήταν άνδρες.
Η Γκρέισι είχε πληροφορηθεί τότε ότι οι δύο άνδρες συνάδελφοί της αμείβονταν με τουλάχιστον 50% περισσότερα χρήματα σε σχέση με τις γυναίκες συναδέλφους τους με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες. Το BBC είχε δεσμευτεί να γεφυρώσει το μισθολογικό χάσμα μέχρι το 2020, ενώ σύμφωνα με την Γκρέισι, μετα τις αποκαλύψεις, της δόθηκε μια αύξηση, η οποία ωστόσο «απείχε πολύ από το καθεστώς ισότητας». Ολα αυτα ειχαν ως συνέπεια την περασμένη εβδομάδα να παραιτηθεί από τη θέση της στο Πεκίνο και να επιστρέψει στην προηγούμενη θέση που κατείχε στην αίθουσα σύνταξης του τηλεοπτικού σταθμού.
“Το BBC θα πρέπει να παραδεχτεί το πρόβλημα, να ζητήσει συγγνώμη και να θεσπίσει ένα ισότιμο, δίκαιο και διάφανο μισθολογικό οργανόγραμμα”, δήλωσε η ίδια ζητώντας ανεξάρτητη διαιτησία για τη διευθέτηση μεμονωμένων περιπτώσεων στο δίκτυο.
Το BBC μέσω μιας εκπροσώπου του, δήλωσε ότι είναι “ζωτικής σημασίας” η “μισθολογική ισότητα” στον οργανισμό και ότι σε έλεγχο για τη μισθολογική ισότητα του προσωπικού του σταθμού, τον οποίο διενήργησε ένας ανεξάρτητος δικαστής, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν “συστημικές μισθολογικές διακρίσεις εις βάρος γυναικών”.