Με τίτλο “Αδελφά κόμματα σε διένεξη – Ημέρες χάους στην Ένωση CDU/ CSU” και υπότιτλο “Η Καγκελάριος απειλεί με επιβολή κομματικής πειθαρχίας, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών θέτει τελεσίγραφο. Η Μέρκελ καλείται τώρα να επιλύσει την κομματική διένεξη διμερώς με κράτη- μέλη της Ε.Ε.” περιγράφει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt την ενδοκυβερνητική διένεξη για τα ζητήματα της πολιτικής άσυλου.
Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα αναφέρει:
“Η κατάσταση εντός της Ένωσης CDU/ CSU οξύνεται. Την ώρα που η Μέρκελ απειλεί να ‘πετάξει έξω’ απ’ την κυβέρνηση τον ισχυρότερο υπουργό της, εάν εκείνος δράσει στα ζητήματα της προσφυγικής πολιτικής ενάντια στις οδηγίες της, ο [υπουργός Εσωτερικών] Ζέεχοφερ ασκεί πίεση προκειμένου να βρεθεί, επιτέλους, μία λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. (…) Εάν η Μέρκελ διώξει τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών από την κυβέρνηση, τότε ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αποτελέσει παρελθόν. (…) Η θέση της Μέρκελ στην Καγκελαρία εξαρτάται από το κατά πόσο θα αναζητηθεί και θα εξευρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση (στα ζητήματα της προσφυγικής πολιτικής και της πολιτικής ασύλου)”.
“Δεν υπάρχει ακόμη κάποια συμφωνία σχετικά με το σύνολο της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου”, ξεκαθαρίζει η Καγκελάριος. Σε πέντε απ’ τα επτά σημεία των ευρωπαϊκών ζητημάτων που αφορούν στη νέα πολιτική ασύλου υπάρχει συμφωνία, όχι όμως στο κρίσιμο ζήτημα της αλληλεγγύης. Γι’ αυτό και η Μέρκελ προσπαθεί να πετύχει να κινητοποιηθούν οι συζητήσεις με το σχήμα της ‘ευέλικτης αλληλεγγύης’. Οι Ανατολικοευρωπαίοι εξακολουθούν να αρνούνται τις ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. “Εάν θέλουμε η Ευρώπη να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, είναι σημαντικό να δείξουμε στους Ανατολικοευρωπαίους ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας της επιφυλάξεις τους”, δηλώνει ο Νιλς Σμιτ εκπρόσωπος του SPD στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής. “Θα πρέπει να τους προσφέρουμε κάτι στη μεταναστευτική πολιτική που θα είναι για εκείνους ελκυστικό”.
“Παρόμοια είναι η κατάσταση και με τις διμερείς συμφωνίες, τις οποίες η Μέρκελ επιδιώκει παράλληλα με το ευρωπαϊκό συνολικό σχήμα. Όμως κι εδώ η Γερμανία θα πρέπει να προσφέρει κάτι στους εταίρους της. Σε αυτή τη φάση η καγκελάριος απλώς αφήνει να υπονοούνται διάφορα σενάρια: Θα μπορούσε να φανταστεί το ενδεχόμενο, κατ’ αναλογία προς την προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία, σε χώρες όμως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ιταλία, όπου μεγάλος αριθμός προσφύγων βρίσκεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος και οι οποίες είναι και αρμόδιες για τη διαδικασία ασύλου, σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου, να δίνεται οικονομική βοήθεια, εφόσον η Γερμανία, για αντάλλαγμα, θα μπορεί να στέλνει πίσω σ’ αυτές τις χώρες καταγεγραμμένους αιτούντες άσυλο και δε θα χρειάζεται να κάνει χρήση της χρονοβόρας διαδικασίας του Δουβλίνου. “Επ’ αυτού θα συζητήσω με τους εταίρους μου”, υποστήριξε, λέγοντας επίσης ότι υπάρχουν πολλές επαφές σε επίπεδο “ομάδων εργασίας”.
“Τη Δευτέρα η καγκελάριος συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ενώ σήμερα Τρίτη συναντάται με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Όμως σημαντικό για την Μέρκελ, και γι’ αυτό και το τονίζει, είναι το εξής: Δεν μπορούν να υπάρχουν “αυτοματισμοί”: Εάν αποτύχουν οι συνομιλίες της ευρωπαϊκής συνόδου, ο Ζέεχοφερ δε θα μπορεί απλά να ακολουθήσει τη δική του γραμμή. Ως εκ τούτου, η μάχη εξουσίας στην Ένωση μετατίθεται για τις αρχές Ιουλίου”, καταλήγει το δημοσίευμα.