Οι επικριτές εντός και εκτός Ελλάδας παίζουν πολιτικά παιχνίδια με την καταστροφή στην ανατολική Αττική διεκδικώντας εύσημα για τους είδιους, που επισκιάζουν τους πραγματικούς ήρωες, περιλαμβανομένων των μεταναστών, γράφει η Ιndependent.
«Χώρες της ΕΕ έρχονται να βοηθήσουν. Ξανά», έγραψε στο Twitter o πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, την ώρα που περίπου 400 Έλληνες πυροσβέστες διακινδύνευαν τις ζώες τους στη μάχη με τις φλόγες και τους αποπνικτικούς καπνούς, ένας εκ των οποίων έχασε τον έξι μηνών γιο του στη λαίλαπα που προσπαθούσε να αντιμετωπίσει.
«Δεν ήταν η Ρωσία που διέσωσε τρεις φορές στη σειρά την Ελλάδα», απάντησε ο Ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα σε χρήστη που ανέφερε ότι ρωσικά πυροσβεστικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Το tweet στο μεταξύ έχει διαγραφεί.
Στο εσωτερικό της Ελλάδας, η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή προσπάθησε ομοίως να ενδυθεί μεσσιανική δόξα. Μέλη με κομματικά Τ-shirts εμφανίστηκαν μέσα στις φλόγος, αλλά μόνον όσο χρειαζόταν για να προσφέρουν το αναγκαίο φόντο για τηλεοπτική συνέντευξη βουλευτή τους, ο οποίος υποστήριξε ότι καλύπτουν το κενό μιας εξαφανισμένης κατά τον ίδιο κυβέρνησης. Ο πραγματικός χαρακτήρας της ελληνικής ακροδεξιάς έγινε εμφανής αλλού. Τρία μέλη της Χρυσής Αυγής συνελήφθησαν για λεηλασία κατοικιών πυροπλήκτων, ενώ άλλοι 15 φασίστες επιτέθηκαν σε ομάδα μεταναστών στη Θεσσαλονίκη.
Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι Αιγύπτιοι ψαράδες ήταν μεταξύ των πρώτων που έσπευσαν να διασώσουν όσους αναζήτησαν καταφύγιο στη θάλασσα, ότι Παλαιστίνιοι και Κούρδοι έδωσαν αίμα για τους εκατοντάδες τραυματίες, ενώ Σύροι μετείχαν στις προσπάθειες αναζήτησης αγνοουμένων.
Παράλληλα αναφέρεται και στη στάση των υποτιθέμενων εχθρών της Ελλάδας, όπως η χρηματική βοήθεια που πρόσφερε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, τα συγκινητικά μηνύματα αλληλεγγύης στα ελληνικά από τουρκικές εφημερίδες, και το hashtag #Yunanistan στη γειτονική χώρα, όπου Τούρκοι έστελναν μηνύματα συμπαράστασης στους Έλληνες, ενώ η τουρκική εθνική ομάδα βόλεϊ νέων ανέπτυξε πριν από αγώνα της πανό με την επιγραφή «Προσευχόμαστε για την Ελλάδα».
Το άρθρο υποστηρίζει εν κατακλείδι ότι δεν χρειάζεται μια καταστροφή για να θυμίσει ότι ο εχθρός δεν είναι οι γείτονες, αλλά όσοι επιδιώκουν να σπείρουν τον φόβο και το μίσος. Στην Αττική οι κάτοικοι κυνήγησαν μέλη της Χρυσής Αυγής από τις πυρόπληκτες ζώνες. Κι η υπόλοιπη Ευρώπη ίσως πρέπει να σκεφτεί το παράδειγμα της Αττικής προτού κλείσει τις πόρτες της σ’ όσους έχουν ανάγκη. Μια μέρα μπορεί να είναι αυτοί που θα τη βοηθήσουν»…