Οι “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” (RSF) ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι 56 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 και κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να δημιουργήσουν μια θέση ενός ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ αρμόδιου για την προστασία των δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με καταμέτρηση που έγινε από τη μκο, οι πενήντα έξι νεκροί δημοσιογράφοι ξεπερνούν ήδη τον αριθμό αυτών που είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περσινής χρονιάς. “Ενώ το 2017 ήταν η λιγότερο φονική χρονιά εδώ και 14 χρόνια για το επάγγελμα των δημοσιογράφων, το 2018 ανέτρεψε αυτήν την τάση που υπήρχε για μείωση”, υπογραμμίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
“Ήδη 56 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων. Στον ήδη αυξημένο αυτόν αριθμό θα πρέπει να προστεθούν περισσότερες από 10 περιπτώσεις για τις οποίες διεξάγουν έρευνα οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα”, προσθέτει η οργάνωση. “Ο ανησυχητικός αριθμός των νεκρών μας υπενθυμίζει την επείγουσα ανάγκη που υπάρχει για μεγαλύτερη προστασία των δημοσιογράφων”, σημείωσε παράλληλα ο γενικός γραμματέας των RSF Κριστόφ Ντελουάρ.
Η “μαύρη λίστα” περιλαμβάνει 13 δημοσιογράφους στο Αφγανιστάν, πέντε στην Υεμένη, τρεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και δύο στο Πακιστάν, στην Παλαιστίνη, στη Σομαλία και στη Συρία. Η οργάνωση υπενθυμίζει ότι μόνον στις 30 Απριλίου, 10 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, καθώς εκείνη την ημέρα, 9 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε διπλή επίθεση. Μεταξύ αυτών ο Σαχ Μαράι, επικεφαλής των φωτορεπόρτερ του AFP στην Καμπούλ, ενώ την ίδια ημέρα σκοτώθηκε και ο ανταποκριτής του BBC Άχμαντ Σαχ, ο οποίος δολοφονήθηκε από ενόπλους στο ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν.
Την ίδια στιγμή μολονότι ο αριθμός των επαγγελματιών δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη Συρία υπολείπεται των 9 θανάτων του 2017, αυτό δεν πρέπει να υποβαθμίσει, σύμφωνα με τους RSF, “τους αυξανόμενους κινδύνους που διατρέχουν οι Σύροι δημοσιογράφοι-πολίτες για να δώσουν τη μαρτυρία τους από τη σύγκρουση”, καθώς έξι από αυτούς, συν ένας συνεργάτης των μμε, έχασαν τη ζωή τους από την 1η Ιανουαρίου.
Η RSF επαναλαμβάνει το αίτημα της για διορισμό ενός ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ αρμόδιου για την προστασία των δημοσιογράφων, το οποίο αποτελεί ένα μέτρο που στηρίζουν πολλά κράτη, όπως και “130 μέσα ενημέρωσης, οργανώσεις και συνδικάτα στον κόσμο”.