Στο φως της δημοσιότητας μέσω του Spiegel Online βγαίνουν και πάλι δημοσιεύματα για παράνομες και συστηματικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, μέσω του Έβρου πίσω στην Τουρκία, χωρίς να τηρούνται όσα προβλέπονται για το άσυλο. Υπάρχουν μάλιστα και επώνυμες καταγγελίες δύο αδελφών δικηγόρων που εργάζονται στη Θεσσαλονίκη.
«Οι πρόσφυγες εξαφανίστηκαν»
«Εδώ και χρόνια οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι παράνομα επαναπροωθούν πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία» γράφουν οι αρθογράφοι σε ρεπορτάζ τους από την Θεσσαλονίκη. «Δύο δικηγόροι, ο Θεόδωρος και ο Αντώνης Καραγιάννης, είναι βέβαιοι ότι μπορούν να αποδείξουν τέτοιες επιχειρήσεις push-back, όπως λέγονται».
Στο δημοσίευμα γίνεται ενδεικτική εξιστόρηση ενός περιστατικού που έγινε στις 5 Νοεμβρίου του 2017, όταν ομάδα προσφύγων έστειλε στον έναν εκ των δικηγόρων πληροφορίες, ένα βίντεο και την τοποθεσία που βρίσκονταν. Μαζί με τον αδελφό του εντόπισαν τους πρόσφυγες κοντά σε δρόμο προς την Ορεστιάδα και κάλεσαν την αστυνομία να τους περισυλλέξει. Όταν όμως έφτασαν στην περιοχή οι πρόσφυγες είχαν εξαφανιστεί.
Ώρες αργότερα πήραν μήνυμά τους ότι συνελήφθησαν από την αστυνομία και επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. «Το ευρωπαϊκό δίκαιο επιβάλλει στις χώρες να εξετάζουν πρώτα αιτήματα χορήγησης ασύλου πριν από κάθε διαδικασία απώθησης και επιστροφής» αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Από τότε που οι Ευρωπαίοι θωρακίζονται κατά των προσφύγων, πληθαίνουν δημοσιεύματα για επιχειρήσεις push-back στα σύνορα. Πολιτικοί, που σε συζητήσεις στο προσφυγικό κάνουν λόγο για τάξη και ελέγχους, σιωπούν για αυτές τις συστηματικές παραβιάσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».
«Push back κομμάτι του πολέμου»
Και οι αρθρογράφοι συνεχίζουν: «Η οργάνωση Human Rights Watch έχει καταγράψει 24 επιχειρήσεις push-back στα ελληνοτουρκικά σύνορα μέσα στο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις οποίες Έλληνες αστυνομικοί κακοποίησαν εν μέρει τους πρόσφυγες, τους λήστεψαν και παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τους απώθησαν με τα εσώρουχα πίσω στην Τουρκία.
Τρεις ελληνικές ΜΚΟ κατέγραψαν τον ίδιο μήνα 39 τέτοιες περιπτώσεις (…) προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέγραψαν περιστατικά κυρίως στον ποταμό Έβρο (…) η ελληνική κυβέρνηση συνεχώς επιμένει ότι τηρούνται όλες οι νομικές διαδικασίες, αλλά εμπειρογνώμονες σε θέματα προσφύγων και ασύλου επικρίνουν τις ελληνικές αρχές ότι για να κρατήσουν χαμηλά τον αριθμό των προσφύγων απωθούν εν γνώσει τους παράνομα πίσω στην Τουρκία τους πρόσφυγες. Μάλιστα στέλεχος ερευνητικού ινστιτούτου σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης αναφέρει ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις αποτελούν τμήμα άσκησης του πολέμου».
«Δεν έχει να χάσει κάτι ο Γιούνκερ»
Η κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της Κομισιόν μέσω της εφημερίδας die Welt για να καταγγείλει κράτη μέλη για «σκανδαλώδη υποκρισία» στο θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σχολιάζεται ποικιλοτρόπως από τον γερμανόφωνο τύπο. Η αυστριακή εφημερίδα der Standard ισχυρίζεται ότι η ίδια μπορεί να υποθέσει ποιες χώρες εννοεί ο Γιούνκερ.
«Πιο ενισχυμένη προστασία των συνόρων και περισσότερα κοινοτικά κονδύλια ζητούσαν ηχηρά εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις στην Αθήνα, τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, τελευταία και ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι απειλώντας τους εταίρους του» υπενθυμίζει ο σχολιαστής της, όπως μεταδίδει η DW. «Αυτό όμως θα απαιτούσε παραχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων από την ΕΕ. Άρα μπορεί κανείς να στοιχηματίσει ποιες χώρες μπλοκάρουν την ενίσχυση της Frontex: η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, μια σκανδαλώδης υποκρισία».
Η General Anzeiger της Βόννης σημειώνει ότι ο Γιούνκερ δεν έχει πλέον να χάσει κάτι και μπορεί να μιλά ανοιχτά και να «θέτει τον τύπον επί των ήλων» σε ανοιχτές πληγές. «Το ότι χώρες της ΕΕ σε ένα τέτοιο θέμα απόλυτης προτεραιότητας, όπως η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν είναι σε θέση να συμφωνήσει στην αύξηση των συνεργατών της Frontex είναι επαίσχυντο και ενδεικτικό και για άλλους τομείς. Επί πλέον η περίπτωση με την Frontex δίνει στους εθνολαϊκιστές, από πλευράς επιχειρημάτων, δωρεάν πολεμοφόδια για τον προεκλογικό αγώνα στις ευρωεκλογές».