Ένδειξη ανησυχίας ότι η Αθήνα υποχωρεί από υπεσχημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ενόψει εκλογών χαρακτηρίζει η Wall Street Journal την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να αναβάλλουν για τον Απρίλιο την δόση ύψους 1 δισ. ευρώ.
«Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντιστέκεται κατά ορισμένων πολιτικών που συστήνει η Ευρωζώνη, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση της Δευτέρας για πάγωμα της εκταμίευσης» αναφέρει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται σύντομα τα 1 δισ. ευρώ και η αναβολή είναι πρωτίστως συμβολική».
Η WSJ υπενθυμίζει ότι το μεγάλο «αγκάθι» είναι το νέο πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον Νόμο Κατσέλη για το καθεστώς της πρώτης κατοικίας. «Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι το σχέδιο είναι υπερβολικά επιεικές σε όσους αποτυγχάνουν να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά δάνειά τους, ενθαρρύνοντας τις σκόπιμες στάσεις πληρωμών και πλήττοντας περαιτέρω το δοκιμαζόμενο τραπεζικό σύστημα» σημειώνει.
Αναφερόμενη στην στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης η εφημερίδα τονίζει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, που πρέπει να προκηρύξει εκλογές το αργότερο για τον Οκτώβριο, δεν θέλει να διευκολύνει τις κατασχέσεις κατοικιών. Η Ν.Δ., στην οποία οι δημοσκοπήσεις δίνουν ισχυρό προβάδισμα για τις εκλογές, υποστηρίζει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι υπερβολικά ευνοϊκό προς τις τράπεζες και δεν προστατεύει επαρκώς τους δανειολήπτες από την κατάσχεση της κατοικίας τους».
Τους Ευρωπαίους αιφνιδίασε όμως και η πρόσφατη απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% σχολιάζει η WSJ, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι τη θεωρούν υπερβολικά ριψοκίνδυνη για την ελληνική αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να έχει λάβει χώρα χρόνια πριν.