Ο Αμερικανός μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ και ο γιος του Τζέιμς κατέθεσαν την Τρίτη, στην βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή που τους κλήτευσε για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Ο Ρούπερτ Μέρντοχ και ο γιος του Τζέιμς ζήτησαν συγγνώμη από το βρετανικό κοινοβούλιο για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που «κατάπιε» τον όμιλο News Corp., αλλά ο βετεράνος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης αρνήθηκε ότι ήταν τελικά υπεύθυνος για «το φιάσκο».
Ο πατήρ Μέρντοχ δήλωσε ότι είπε την αλήθεια για το σκάνδαλο στην εφημερίδα του News of the World, αλλά είχε παραπλανηθεί για το θέμα, και τόνισε ότι έκλεισε την εφημερίδα αυτή γιατί η εταιρεία του αισθανόταν ντροπή για αυτό που συνέβη.
«Θα ήθελα να πω μόνο μια φράση. Αυτή είναι η πιο ταπεινωτική ημέρα της ζωής μου», είπε λίγο μετά την έναρξη της ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού της Βουλής των Κοινοτήτων.
Ο κ. Μέρντοκ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως απόδειξη» ότι οι οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη έχουν πέσει θύματα υποκλοπών, απαντώντας σε ερώτηση Βρετανού βουλευτή.
Το FBI ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου έρευνα για τις πιθανολογούμενες υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες που πραγματοποιούνταν από τον όμιλο του Νews Corp., στον οποίο ανήκουν το δίκτυο Fox, η ταμπλόιντ εφημερίδα New York Post και η εφημερίδα Wall Street Journal.
«Δεν έχουμε καμία απολύτως απόδειξη αυτού του γεγονότος, και απ’ όσο ξέρω, ούτε και το FBI», δήλωσε ο Ρούπερτ Μέρντοκ.
«Αν συνέβαινε αυτό, θα το αντιμετωπίζαμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και εδώ», είπε, προσθέτοντας ότι θα ζητούσε μια «απολύτως» εσωτερική έρευνα, όπως έγινε και στο Ηνωμένο Βασίλειο για την ταμπλόιντ News of the World, η οποία έκανε σε μεγάλη κλίμακα υποκλοπές τηλεφωνικών μηνυμάτων.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος στην Αμερική το έκανε αυτό. Ότι κάποιος της News of the World ή ο κ. Μάλκερ ανέλαβε να το κάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν ξέρω», σημείωσε.
Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Γκλεν Μάλκερ που εργαζόταν για την News of the World καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκιση το 2007 για υποκλοπές τηλεφωνικών μηνυμάτων.
Η ακρόαση αυτή που ήταν ανοικτή για το κοινό, αφορά σε μια από τις σημαντικότερες που έχουν ποτέ διεξαχθεί από μια κοινοβουλευτική επιτροπή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πολύ σπάνιο το ότι ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος ηγείται, σε ηλικία 80 ετών, μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, καταθέτει δημόσια.
Η αίθουσα της ακρόασης, που διαθέτει μόνο 50 θέσεις, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο. Στις θέσεις του κοινού καθόταν η σύζυγος του Ρούπερτ Μέρντοχ, Ουέντι.
Δέκα βουλευτές από όλες τις παρατάξεις, μέλη της «Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού», αναμενόταν να θέσουν πολύ σκληρά ερωτήματα στον Μέρντοχ.
Κάλεσαν τον μεγιστάνα και το γιο του, τρίτο στην ιεραρχία του οικογενειακού ομίλου News Corp., για να τους ζητήσουν να δώσουν εξηγήσεις για τις υποκλοπές που έγιναν σε μεγάλη κλίμακα στη δεκαετία του 2000 στη χώρα αυτή από μια από τις εφημερίδες τους, την News of the World.
Περίπου 4.000 άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα μπορεί να έχουν πέσει θύματα αυτών των πρακτικών, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Επίθεση στον Μέρντοχ
Η ακρόαση του Ρούπερτ Μέρντοχ στο βρετανικό κοινοβούλιο διακόπηκε, όταν ένας άνδρας που βρισκόταν στο ακροατήριο επιχείρησε να επιτεθεί στον μεγιστάνα του Τύπου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Press Association, ο δράστης έριξε στον Μέρντοκ ένα πιάτο με «λευκό αφρό», κατά πάσα πιθανότητα αφρό ξυρίσματος.
Η τηλεοπτική μετάδοση της κατάθεσης διακόπηκε, ενώ αστυνομικοί συνέλαβαν τον άνδρα, του πέρασαν χειροπέδες και τον απομάκρυναν από το χώρο.
Διαβάστε επίσης: Στο βρετανικό κοινοβούλιο Μέρντοχ και Μπρουκς