Γερμανικός ΜΜΕ για αποζημιώσεις: Επενδύσεις στην Ελλάδα αντί για αγωγές

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων απασχολεί τον γερμανικό Τύπο, με τους Γερμανούς σχολιαστές να επισημαίνουν την ανάγκη να ανταποκριθεί η Γερμανία στο αίτημα του ελληνικού Κοινοβουλίου.

 

Για τη «Frankfurter Allgemeine Zeitung, είναι σημαντικό «να μην σβηστούν με την υπεροψία του ισχυρού οι αποζημιώσεις». «Υπάρχουν Γερμανοί που αγνοούν σε πόσο μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα η μνήμη των εγκλημάτων των ναζί / εθνικοσοσιαλιστών κατακτητών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα χρειάσθηκε περισσότερο χρόνο να ανακάμψει.

 

Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα, «και οι ίδιοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η πιο πρόσφατη απαίτηση για αποζημιώσεις δεν είναι ρεαλιστική. Μια κακή συμβουλή, ωστόσο, θα ήταν να σβήσουμε με την υπεροψία του ισχυρού εντελώς από το τραπέζι τη ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική κυβέρνηση».

 

Αντιδράσεις για τις γερμανικές οφειλές

 

Για τη «Sueddeutsche Zeitung», μια οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα είναι σημαντικότερη από τις χρονοβόρες αγωγές, καθώς αυτό που χρειάζεται περισσότερο η χώρα είναι επενδύσεις. Η γερμανική εφημερίδα κάνει αναφορά στην επέτειο 75 χρόνων από τη σφαγή του Διστόμου. «Τον Ιούνιο του 1944, δολοφονήθηκαν 218 άνθρωποι από μια μονάδα των SS στο μικρό χωριό που δεν απέχει πολύ από τους αρχαίους Δελφούς, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Οι απόγονοι των θυμάτων έφεραν την υπόθεση στα ανώτατα δικαστήρια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τελικά έχασαν όλες τις δίκες για αποζημιώσεις, επειδή το διεθνές δίκαιο δεν δίνει σε ιδιώτες το δικαίωμα να τις διεκδικήσουν. Αλλά η μακρά σειρά των δικών είχε ως αποτέλεσμα να έχει γίνει γνωστό το θέμα της φρικώδους ναζιστικής κατοχής της Ελλάδα στο Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, της οποίας το Δίστομο αποτελεί ορόσημο και έχει γίνει συνείδηση σε ένα ευρύτερο κοινό στη Γερμανία.

 

Και οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις που εγείρει τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανό να καταλήξουν στα ανώτατα δικαστήρια. Μέχρι να βγουν οι αποφάσεις θα χρειαστούν χρόνια και το εάν θα υπάρξει κάποιο είδος νομικής ειρήνης είναι ανοικτό. Θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο για να υπάρξει μια αμοιβαία πολιτική προσέγγιση.

 

Για παράδειγμα, το Βερολίνο θα μπορούσε να διαθέσει επαρκέστερα ποσά στα ταμεία που έχουν δημιουργηθεί για κοινά σχέδια διατήρησης της μνήμης, από ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι οι επενδύσεις»

 

Στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρεται και η «Νeues Deutschland», τονίζοντας ότι δεν έχει κλείσει. «Οι Γερμανοί θα πρέπει να ανταποκριθούν στο αίτημα του ελληνικού Κοινοβουλίου και να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα για το θέμα αυτό», αναφέρει η εφημερίδα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ