Σύσσωμος ο ελβετικός τύπος δημοσιεύει σήμερα πρωτοσέλιδα άρθρα για τη χθεσινοβραδινή απόφαση της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης για στήριξη της Ελλάδος με το νέο πακέτο βοηθείας. Ειδικότερα:
Ο ανταποκριτής της Tages-Anzeiger της Ζυρίχης στις Βρυξέλλες Stephan Israel σε σχόλιο του γράφει ότι «τελειώσαμε με το κλισέ ότι η Ελλάδα είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο» και ότι η ευρωζώνη αποφάσισε χθες μία ριζοσπαστική αλλαγή πλεύσης, ώστε υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία να μπορούν να λάβουν δάνεια με ευνοϊκότερα επιτόκια και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους.
Διατηρείται επίσης, κατά τον αρθρογράφο, η κοινοτική αλληλεγγύη, ενώ τα υψηλά επιτόκια δεν πρόκειται πλέον να κάνουν δυσκολότερη τη ζωή στην Ελλάδα, αφού η μείωση που αποφασίστηκε οδηγεί στην ελάφρυνση του χρέους της.
Αφού για πολύ καιρό άγονταν και φέρονταν από τις αγορές, οι ηγέτες με τις αποφάσεις τους σε ώρα ανάγκης έσπασαν χθες πολλά ταμπού, κάτι που θα μπορούσαν να είχαν κάνει πολύ φθηνότερα πριν από ένα χρόνο.
Η προσπάθεια τώρα επικεντρώνεται στο να πεισθούν οι χρηματαγορές, κάτι που θα φανεί στις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Από την χθεσινή σύνοδο κορυφής όλοι μπορούν να δηλώνουν νικητές, όπως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί. Μολονότι καθυστερημένα η ευρωζώνη τελικά προστατεύεται από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, καταλήγει.
Στην ίδια εφημερίδα ο οικονομικός συντάκτης Robert Mayer μεταφέρει τις απόψεις της Ursina Kubli, αναλύτριας της τράπεζας Sarasin, που υποστηρίζει ότι η Ιταλία αποτελεί τη «δαμόκλειο σπάθη» της ευρωζώνης και ότι δεν ανησυχεί για τον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία», που οι ευρωπαίοι πολιτικοί προφανώς αποδέχονται, γιατί δεν θα οδηγήσει σε αναταράξεις στις αγορές, καθώς διαθέτει την έγκριση της ΕΚΤ, η οποία εγγυάται την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και, έτσι, απομακρύνεται το σενάριο τρόμου μιας χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης με απρόβλεπτες συνέπειες.
Χαρακτηρίζει επίσης ως πολύ καλές για την Ελλάδα τις χθεσινές αποφάσεις, καθώς αντιμετωπίζεται άμεσα το βάρος του ελληνικού χρέους, μέσω της επαναγοράς κρατικών ομολόγων.
Με τίτλο «γενική κινητοποίηση για να σωθεί η Ελλάδα» ο Richard Werly από τις Βρυξέλλες σημειώνει στην Le Temps της Γενεύης ότι η λέξη «πτώχευση» αποφεύχθηκε από τους ηγέτες και παρουσιάζει τα τρία κύρια σημεία του ανακοινωθέντος, με τις λεπτομέρειες του πακέτου στήριξης της Ελλάδος, τη δυνατότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά και την υπόσχεση για γρήγορες αποφάσεις όσον αφορά στην οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης.
Προβάλλει επίσης ιδιαίτερα την ενεργό εμπλοκή του προέδρου της ΕΚΤ Τρισέ σε όλες τις συζητήσεις για το ελληνικό πακέτο στήριξης.