Η Ελλάδα πρόκειται να εκλέξει μια συντηρητική κυβέρνηση με την υπόσχεση να μειώσει τους φόρους και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, εκτοπίζοντας μια αριστερή κυβέρνηση που δεν θα μπορούσε να δώσει τέλος στην μακρά οικονομική ύφεση της χώρας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να κερδίσει το 38%-42% των ψήφων, με πρωθυπουργό τον θετικό προς τις επιχειρήσεις ηγέτη, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το οποίο προσπάθησε να αντιμετωπίσει τους δανειστές μετά από την ανάληψη της εξουσίας το 2015 αλλά υποχρεώθηκε να υποχωρήσει και να εφαρμόσει αυστηρές πολιτικές λιτότητες, λαμβάνει μέχρι το 30% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Η επιστροφή των Ελλήνων ψηφοφόρων στο συστημικό, παραδοσιακό πολιτικό κόμμα μετά από τη “δομική” με τον λαϊκιστή ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πώς η άνοδος των αντισυστημικών κομμάτων ανά την Ευρώπη μπορεί να χάσει έδαφος όταν οι λαϊκιστές δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τις ριζοσπαστικές αλλαγές που υποσχέθηκαν.
Οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν στραφεί στον Κ. Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα πορεία μετά από χρόνια αργής οικονομικής ανάκαμψης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκε στους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους αλλά κυρίως με την αύξηση των φόρων σε ένα επίπεδο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι δηλώνουν ότι είναι επιβλαβές για την ανάπτυξη.
Ο Μητσοτάκης, ο 51χρονος πρώην τραπεζίτης με σπουδές στις ΗΠΑ, στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε χαμηλότερους φόρους, λιγότερη γραφειοκρατία και να καταστήσει την Ελλάδα πιο φιλική για τις επιχειρήσεις.
Έχει υποσχεθεί να διπλασιάσει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος στο 4% και να ξεμπλοκάρει άμεσα επενδύσεις που δεν προχωρούσαν λόγω της αμφιθυμίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ξένο κεφάλαιο.
Οι προκλήσεις του περιλαμβάνουν τους (ακόμη) αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν από τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, των οποίων τα δάνεια “κράτησαν” την Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης χρέους.
Η Γερμανία και άλλοι δανειστές θέλουν η Ελλάδα να συνεχίσει να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ παρά την κατάσταση της οικονομίας.
Ο Μητσοτάκης δήλωσε πως θα επιδιώξει να πείσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδος, στη βάση του ότι θα εμφανίσει υψηλότερη ανάπτυξη.
Περιορίζοντας περαιτέρω το περιθώριο του Μητσοτάκη για ελιγμούς, οι Ευρωπαίοι πιστωτές και η κεντρική τράπεζα της Ελλάδος έχουν προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε ήδη να βγει εκτός πορείας, μετά από σειρά προεκλογικών παροχών από την απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
“Η ζούγκλα των διαπλεκόμενων συμφερόντων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνιστά επίσης ένα τρομερό εμπόδιο για μια πιο δυναμική οικονομία. Πολλοί από την παλαιά φρουρά της ΝΔ είναι επίσης σκεπτικοί για την ατζέντα ελεύθερης αγοράς της ΝΔ. Ένα ισχυρό τελικό αποτέλεσμα στις εκλογές της Κυριακής αναμένεται να ενισχύσει την εξουσία του στο κόμμα”, αναφέρει η The Wall Street Journal.
Η ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομική επιβράδυνση θα μπορούσε επίσης να καταστήσει πιο δύσκολη την τόνωση της ανάπτυξης. Η πιστωτική αξιολόγηση επιπέδου junk της Ελλάδος, σημαίνει ότι δεν κανονικά δεν θα είναι επιλέξιμη για αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, εάν η ΕΚΤ επεκτείνει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας.
Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα διάσωσης το 2018, μετά από οκτώ χρόνια υπό καθεστώς λιτότητας με επιτήρηση από τις αρχές της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.
Αφού υπέστη την μεγαλύτερη ύφεση που έχει περάσει μια αναπτυγμένη χώρα από τη δεκαετία του 1930, η οικονομία της Ελλάδος τελικά αναπτύσσεται, αλλά με ρυθμό μόλις 2%.
Χωρίς καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης, η Ελλάδα θα φθάσει στα προ κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ μόλις το 2033, σύμφωνα με την Oxford Economics.
Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να ορκιστεί ακόμη και την Τρίτη. Αξιωματούχοι της ΝΔ δηλώνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα θεσπίσει σύντομα νομοθεσία για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, θα μειώσει την γραφειοκρατία και θα καταστήσει το ελληνικό κράτος πιο αποτελεσματικό.
Οι αγορές έχουν αντιδράσει με ενθουσιασμό στην προοπτική μιας κυβέρνησης της ΝΔ από όταν ο Τσίπρας προκήρυξε εκλογές τον Μάιο.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν βυθιστεί στο 2% περίπου από το 3,5% πριν από δύο μήνες, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει ράλι εδώ και εβδομάδες.