Ειδική ανάλυση για την «απρόβλεπτη» και «επιθετική στάση» της Τουρκίας πραγματοποιεί η γερμανική εφημερίδα «Welt», με αφορμή τις πρόσφατες απειλές της Άγκυρας για τη μονομερή κατάργηση της μεταναστευτικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η Τουρκία απειλεί τις Βρυξέλλες (σ.σ. για την προσφυγική συμφωνία), στέλνει πλοία στην Κύπρο για να αναζητήσουν φυσικό αέριο και προκαλεί με την αγορά των ρωσικών S-400» υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.
Τα παραπάνω, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποτελούν χαρακτηριστικά του ηγετικού προφίλ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όμως, όπως σπεύδει να προσθέσει ο αρθρογράφος, «κατά ειρωνικό τρόπο θα μπορούσαν να γυρίσουν για τον ίδιο “μπούμερανγκ”».
Σε κάθε περίπτωση, η «Welt» συστήνει ψυχραιμία, διαμηνύοντας ότι «δεν χρειάζεται πανικός». «O Ερντογάν ανοίγει νέα μέτωπα με τη Δύση και κάθε φορά θέλει να πετύχει κάτι συγκεκριμένο».
Ως παράδειγμα επικαλείται, μεταξύ άλλων, τις απειλές στο προσφυγικό, με τις οποίες επιθυμεί να πετύχει την κατάργηση της βίζας (σ.σ. για τους Τούρκους επισκέπτες στην Ε.Ε.), αλλά και την αγορά των S-400, μέσω της οποίας επιδιώκει την «αποξένωση» από το ΝΑΤΟ, με φόντο το Συριακό και το Κουρδικό.
«Αυτή η ψυχρά υπολογισμένη πολιτική φέρνει πάντα και την πιθανότητα ριζικών ανατροπών, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο» σπεύδει να συμπληρώσει η «Welt», θέτοντας το ερώτημα «τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Κύπρου».
Δεν παραλείπει δε, να σχολιάσει και την επικείμενη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι «σ’αυτή τη διένεξη, η Ελλάδα έχει την Ε.Ε. – για πρώτη φορά – εκεί που πάντα ήθελε: Σε μια ανοιχτή διαμάχη με την Τουρκία».
«Η επίσκεψη Μητσοτάκη, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια επίδειξη ισχύος. Αλλά ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός επιδεικνύει εντυπωσιακά χαμηλούς τόνους. Θέλει περισσότερο μια προσέγγιση με την Τουρκία σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση» εξηγεί, στη συνέχεια.
Την ίδια ώρα, αναφορά γίνεται και στην προσδοκία της Άγκυρας για την έκδοση των «γκιουλενιστών» πραξικοπηματιών, οι οποίοι έχουν καταφύγει και έχουν πάρει άσυλο από την Ελλάδα.
Καταλήγοντας, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει τα εξής: «Ένας συμβιβασμός για το φυσικό αέριο, το άνοιγμα της Αμμοχώστου και τα επόμενα βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού, θα έφερναν σ’ όλες τις πλευρές ευημερία».
»Ωστόσο ο Ερντογάν μοιάζει να θέλει να εκβιάσει καταστάσεις με την πολιτική της αντιπαράθεσης – αλλά είναι πιθανό να οδηγηθεί σε μεγάλες απώλειες».