«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προτρέπει χαλάρωση των στόχων λιτότητας», είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» σχολιάζοντας την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ που επικεντρώθηκε στις φορολογικές περικοπές.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να διαπραγματευτεί νέους στόχους εξοικονόμησης με τους ευρωπαίους εταίρους του…Ήταν μία πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ , το Σάββατο στη βόρεια Ελλάδα. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται η Διεθνής Έκθεση, η μεγαλύτερη έκθεση της Ελλάδας. Το άνοιγμα της εμπορικής έκθεσης είναι παραδοσιακά το φόρουμ για την ετήσια ομιλία της οικονομικής πολιτικής του εκάστοτε αρχηγού της κυβέρνησης. Σχεδόν δύο μήνες μετά τη νίκη των εκλογών στις 7 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στο Συνεδριακό Κέντρο Βελλίδης το βράδυ του Σαββάτου… Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να υποσχεθεί παράδεισο στους Έλληνες – ή μήπως μπορεί;» διερωτάται η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:
«Η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη είχε το σύνθημα “ευημερία για όλους”… Στην πραγματικότητα, υπάρχει κάτι για όλους με στόχο τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της χώρας».
«Η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας. Αυτό ενισχύεται επίσης από το γεγονός ότι περίπου 500.000 Έλληνες κυρίως νέοι, μορφωμένοι Έλληνες μετανάστευσαν κατά τη διάρκεια των κρίσιμων χρόνων. Όπως ο ίδιος υποσχέθηκε, θέλει μία «αναγέννηση της Ελλάδας». Ο συντηρητικός-φιλελεύθερος αρχηγός της κυβέρνησης θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε μια επιθετική πορεία ανάπτυξης μετά τη μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση της μεταπολεμικής ιστορίας».
«Εκτός από τη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση θέλει να θέσει σε εφαρμογή το νόμο για την προώθηση των επενδύσεων μέσω του κοινοβουλίου το Σεπτέμβριο…Ο πρωθυπουργός θέλει να επιταχύνει τα σταθερά επενδυτικά σχέδια με γρήγορη διαδικασία. Οι επενδύσεις είναι το “κλειδί” για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, η οποία αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ – τρεις φορές πάνω από το ανώτατο όριο που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ».
«Παρά το υψηλό χρέος, ο Μητσοτάκης θέτει τώρα», όπως είπε στη Θεσσαλονίκη, «πιο ρεαλιστικούς» στόχους εξοικονόμησης.
«Ο Μητσοτάκης ελπίζει ότι, από το 2021 θα μειωθεί ο στόχος του πλεονάσματος σε 2% για να επαναφέρει την δυναμική στην οικονομία με περαιτέρω φορολογικές περικοπές και δημόσιες επενδύσεις Θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές τα σχέδιά του. Η ιδέα του είναι επίσης προς το συμφέρον των πιστωτών», όπως υποστηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί ήδη τέσσερις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της πρωθυπουργικής του θητείας: Λευκωσία, Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, πετάει για Νέα Υόρκη για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου προγραμματίζεται συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ. Ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει «μια νέα εικόνα της Ελλάδας» στο εξωτερικό, όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα.
«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», όπως είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
«Είμαστε μια χώρα που συμμετέχει ενεργά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, μια χώρα που όχι μόνο μιλάει για τα δικά της προβλήματα αλλά αναζητά κοινές λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ηπείρου μας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.
Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο «ARD»
«Η Ελλάδα θα σταθεί και πάλι στα πόδια της», όπως υποσχέθηκε στους Έλληνες ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζει το ειδησεογραφικό μαγκαζίνο «Tagesschau» του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου «ARD».
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε φορολογικές περικοπές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις»… «Η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει τη φερεγγυότητά της, να ενθαρρύνει τις επενδύσεις, να τονώσει την αγορά εργασίας και να δημιουργήσει “ευημερία” την Ελλάδα», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.
Γερμανική εφημερίδα «Basler Zeitung»
«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Basler Zeitung» επικαλούμενη τη σχετική δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ομιλία του στην ΔΕΘ.
«Η νέα κυβέρνηση της Αθήνας ανακοίνωσε μείωση των φόρων για το 2020. Επιπλέον, οι συνταξιούχοι θα λάβουν επίδομα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε φορολογικές περικοπές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της».
«Ο συντηρητικός Μητσοτάκης επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου εναντίον του αριστερού, Αλέξη Τσίπρα.
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να υποφέρει από το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ε.Ε. Επιπλέον, οι πολίτες έπρεπε να αποδεχθούν πολλές κοινωνικές περικοπές σε αντάλλαγμα δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση χρημάτων από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Ο Μητσοτάκης δήλωσες το Σάββατο ότι η χώρα του θα επιτύχει ένα (πρωτογενές) δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% το 2019 και το 2020, όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές του. Για το 2021, αντίθετα, ελπίζει σε συμφωνία για μείωση του πλεονάσματος στο 2%. Μέχρι τότε, η Αθήνα θα έχει αποδείξει την πιστοληπτική της ικανότητα, για παράδειγμα, εκσυγχρονίζοντας το κράτος και μειώνοντας τη γραφειοκρατία», επισημαίνει το δημοσίευμα και προσθέτει.
«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προοσθέτει:
«Με ένα κύμα θαρραλέων μεταρρυθμίσεων, θα αποκτήσουμε ισχυρή αξιοπιστία».
«Η Ελλάδα», όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «είχε χάσει την πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές το 2010 εξαιτίας ενός πολύ υψηλού ελλείμματος του προϋπολογισμού και μιας οικονομίας που εμπόδιζε κάτι τέτοιο. Έκτοτε, έπρεπε να υποστηριχθεί από τα δισεκατομμύρια των πιστωτών. Σε αντάλλαγμα, οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ ζήτησαν μεταρρυθμίσεις, ιδίως στην οικονομία. Το καλοκαίρι του 2018 έληξαν τα μνημόνια. Η χώρα παραμένει υπό επιτήρηση για να διασφαλιστεί ότι πληροί τους δημοσιονομικούς της στόχους», αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα.