Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο St George Lycabettus (Κλεομένους 2, Κολωνάκι), η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, με θέμα: “ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ – Η ΝΕΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ”.
Η επιτυχία της εκδήλωσης ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη καθώς το παρόν έδωσαν περισσότεροι από 30 βουλευτές – ευρωβουλευτές, καθώς και εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, διαφημιστικών εταιρειών, Ενώσεων ιδιοκτητών εφημερίδων, καθώς και μέλη της Ε.Ι.Ε.Τ.
“Ο έντυπος περιφερειακός τύπος είναι εδώ, ισχυρός και αξιόπιστος ακόμη και στα δύσκολα. Είναι εδώ γιατί απλά οι εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες είχαν ανέκαθεν και θα συνεχίσουν να έχουν το κύρος και τη διεισδυτικότητα στις τοπικές κοινωνίες που για άλλες κατηγορίες ΜΜΕ ήταν πάντα ένα άπιαστο όνειρο”, τόνισε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Μουντάκης.
Και συνέχισε: “Φυσικά δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα στον Περιφερειακό Τύπο τα τελευταία δέκα χρόνια. Τουναντίον, την προηγούμενη δεκαετία περισσότερες από 70 εβδομαδιαίες περιφερειακές εφημερίδες ανέστειλαν τις εκδόσεις τους, θύματα κι αυτές της κρίσης που βιώνει ο Τύπος, περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο της Ελληνικής οικονομίας “.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. αναφέρθηκε στα πλήγματα που δέχτηκε ο Περιφερειακός Τύπος τα δέκα τελευταία χρόνια (περιορισμός επιδότησης των ΕΛΤΑ, κατάργηση της δημοσίευσης των Ισολογισμών, τη μη εφαρμογή του Ν. 2328/1995 περί κρατικής διαφήμισης) και πολλά άλλα που οδήγησαν σε λουκέτο πολλές δεκάδες εφημερίδων και συρρίκνωσαν τα έσοδα των υπόλοιπων”.
Επίσης, ο κ. Μουντάκης αναφέρθηκε στην κατάργηση της δημοσίευσης των διακηρύξεων που επίκειται στο τέλος του τρέχοντος έτους, χαρακτηρίζονταν την “ταφόπλακα” για όλο τον Περιφερειακό Τύπο.
“Σε περίπτωση που καταργηθούν οι δημοσιεύσεις των διακηρύξεων στις περιφερειακές εφημερίδες, περισσότερες από τις μισές -εβδομαδιαίες και ημερήσιες- θα αναστείλουν την έκδοσή τους. Μιλάμε για 217 εφημερίδες σε ολόκληρη τη χώρα. Κι όμως οι δημοσιεύσεις αυτές έχουν ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος, που δεν ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πόσο μεγάλο όμως θα είναι το πλήγμα για το κράτος αν κλείσουν 100 και πλέον εφημερίδες, δηλαδή επιχειρήσεις; Επιχειρήσεις που φορολογούνται, πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους”, τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ι..Ε.Τ. και κάλεσε τους παρευρισκόμενους βουλευτές να σταθούν “συμπαραστάτες στον δίκαιο αγώνα της Ε.Ι.Ε.Τ. και του ΣΗΠΕ για την διατήρηση της δημοσίευσης των διακηρύξεων, καθώς η συνέχιση των δημοσιεύσεων από τη μια έχει ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος και από την άλλη εξυπηρετεί τη διαφάνεια και παράλληλα στηρίζει 217 εφημερίδες, δηλαδή 217 επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να προσφέρουν αξιόπιστη ενημέρωση στην Ελληνική Περιφέρεια όπως πράττουν εδώ και δεκαετίες”.
Όσον αφορά τα Μέτρα Στήριξης, ο πρόεδρος της Ε.Ι.ΕΤ., επανέλαβε την θέση της Ένωσης, όπως είχε κατατεθεί πρόσφατα προς τον κ. Πέτσα, δηλαδή ότι όπως σχεδιάστηκε αρχικά “ήταν άδικη μιας και εξαιρούσε το σύνολο των εβδομαδιαίων εφημερίδων, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των ημερήσιων εφημερίδων της Περιφέρειας, αφού η υποτιθέμενη “ενίσχυση” προορίζονταν μόνο σε όσους συναδέλφους απασχολούν προσωπικό πλήρους απασχόλησης”, ενώ επανέλαβε τις προτάσεις της Ένωσης για την καλύτερη και δικαιότερη κατανομή των χρημάτων και την ουσιαστική στήριξη των εφημερίδων.
Καταλήγοντας ο κ. Μουντάκης τόνισε: “Η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, στο κατώφλι της νέας δεκαετίας, είναι πανέτοιμη με προτάσεις να αντεπεξέλθει στις ανάγκες μιας νέας εποχής. Οι εφημερίδες – μέλη της δεν έχουν μόνο πλούσιο παρελθόν, αλλά και μέλλον, έχουν στόχους και όραμα για τον κλάδο της ενημέρωσης. Τα μόνα που ζητάμε είναι αυτά που δικαιούμαστε. Το μόνο που απαιτείται είναι η βούληση των εκάστοτε κυβερνώντων και σεβασμός στην ιστορία που μας συνοδεύει και στο έργο που επιτελούμε στην Ελληνική Περιφέρεια”.