Ποια θέματα κυριαρχούν: η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οι ενδεχόμενες αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ και τα κριτήρια επιλογής όσων παραμείνουν στις θέσεις τους στις ΔΕΚΟ.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Τι θα πληρώσουν όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “τρεις εισφορές σε ένα εκκαθαριστικό σημείωμα θα λάβουν οι φορολογούμενοι με εισόδημα άνω των 857 ευρώ μηνιαίως το αμέσως επόμενο διάστημα”.
ΑΥΡΙΑΝΗ: “Άγριο χαράτσι σε 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες”.
Η εφημερίδα τονίζει ότι “χαράτσι σε ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην εναγώνια προσπάθειά του να γεμίσει τα άδεια ταμεία των Εφοριών. Στην κατεύθυνση αυτή καταφεύγει στη φορολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια των επαγγελματιών σε μια περίοδο που πλήττονται από τη γενικευμένη κρίση και τα εισοδήματα που δηλώνουν δεν απέχουν απ΄την πραγματικότητα”.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “Μυστική συμφωνία με εφοριακούς – τελωνειακούς”.
Η εφημερίδα γράφει “στην προσπάθειά της να θέσει σε λειτουργία τους εισπρακτικούς μηχανισμούς έτσι ώστε να εισρεύσουν έσοδα στα δημόσια ταμεία, η κυβέρνηση «ξεχνά» τις βαρύγδουπες διακηρύξεις της και ρίχνει στα… μαλακά, ως προς τις περικοπές των επιδομάτων τους, τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς, ανοίγοντας όμως με αυτόν τον τρόπο τον ασκό του Αιόλου, καθώς και άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων ζητούν την ίδια μεταχείριση”.
ΕΘΝΟΣ: “Νέα τεκμήρια για επαγγελματίες – εμπόρους”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων και των επιτηδευματιών επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σχεδιάζει να καθιερώσει τα αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος”.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Οικονομικό-πολιτικό θρίλερ με την “αμύθητη περιουσία” του Χριστόδουλου!”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “τρία χρόνια αργότερα κάποιος ή κάποιοι, όλως τυχαίως, σκέφτηκαν να μας θυμίσουν πόσο… πλούσιος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός η κυβέρνηση εν μέσω οικονομικής κρίσης να απέκτησε ξαφνικά το… θάρρος να βάλει χέρι στην Εκκλησιαστική περιουσία παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Εισαγωγή στα ΑΕΙ από ΙΕΚ, κολλέγια”.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “με μικρές βελτιωτικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ, κυρίως στα θέματα διοίκησης, αλλά και με επιλεκτικά δώρα, όπως η εξομοίωση των πτυχίων πολυτεχνικών σχολών με μάστερ, επιχειρεί – ματαίως, όπως φαίνεται- η υπουργός Παιδείας να γεφυρώσει το χάσμα με την πανεπιστημιακή κοινότητα”.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Ο Γιώργος φοβάται την κατακραυγή στη ΔΕΘ”.
Η εφημερίδα γράφει ότι “ασυνεννοησία, έλλειψη συντονισμού, ατολμία και εντέλει δείγματα πανικού έναντι των αντιδράσεων της κοινής γνώμης κυριαρχούν στην κυβέρνηση, στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ”..
ΕΣΤΙΑ: “Ο Τιτανικός βυθίζεται. Καμμία ελπίδα για την ελληνική οικονομία”.
Η εφημερίδα τονίζει ότι “με την σημερινή πολιτική δεν υπάρχει καμμία ελπίδα ανακάμψεως της οικονομίας και βελτιώσεως των δημοσιονομικών. Τα δύο συλλειτουργούν αλληλένδετα. Η μη συρρίκνωσις του κράτους και των δαπανών του και η διαρκής αύξησις των φόρων εντείνει την οικονομική ύφεση”.
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Μείωση ΦΠΑ και φόρου επιχειρηματικών κερδών”.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “στην τελική ευθεία εισέρχεται η σύνταξη του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, σε περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων και στη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 15%, χωρίς να αποκλείεται και η μείωση στα φυσικά πρόσωπα, ενώ αναμένεται και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ”.
ΤΑ ΝΕΑ: “ΔΕΚΟ: ποιοί θα μπουν στην εφεδρεία”.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι “ο τρόπος πρόσληψης, και κυρίως αν έχει γίνει μέσω ΑΣΕΠ, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην παραμονή υπαλλήλων σε φορείς που θα προκύψουν έπειτα από συγχώνευση. Επιπλέον κριτήρια, όπως τίτλοι σπουδών και προϋπηρεσία, θα καθορίσουν ποιοί υπάλληλοι θα παραμείνουν”.