Κλείσιμο επιχειρήσεων, καθήλωση των αεροσκαφών, απαγόρευση κυκλοφορίας, εγκλεισμός. Ολα ήταν πρωτόγνωρα και δύσκολα την πρώτη φορά. Η σκέψη ότι πρέπει να το επαναλάβουμε είναι κάτι που οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βγάλουν εκτός ατζέντας όμως δεν μπορούν. Από την Ιταλία έως τη Νέα Ζηλανδία οι κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τον κίνδυνο ενός νέου κύματος της πανδημίας όπως επίσης και το γεγονός ότι τα εργαλεία της πολιτικής για τον μετριασμό της ζημιάς είναι περιορισμένα.
Η ελπίδα ότι οι τοπικές καραντίνες θα λειτουργήσουν υπάρχει αλλά δεν δεν είναι αρκετή. Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν απρόθυμος να προχωρήσει σε lockdown στην αρχή της πανδημίας και παρολίγον να το πληρώσει ο ίδιος με τη ζωή του. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ομολογεί δημόσια ότι «δεν θα επιβιώσουμε, οικονομικά και κοινωνικά». Στο άλλο άκρο του πλανήτη, η Τζασίντα Αρνερν της Νέας Ζηλανδίας προειδοποίησε ότι αρκεί μόνο ένα λάθος για να υπάρξει και δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όλοι μιλούν για τον μεγάλο ελέφαντα στο δωμάτιο: ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια για τον έλεγχο ενός θανατηφόρου ιού που έχει σκοτώσει περισσότερους από 630.000 παγκοσμίως. Κανείς όμως δεν θέλει ένα δεύτερο lockdown.
Φουκουγιάμα: Η συλλογική αυτοθυσία δεν είναι για πάντα
Καθώς ο πλανήτης αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση από το 1930 και με τον Ντόναλντ Τραμπ να δίνει τη μάχη της επανεκλογής στις ΗΠΑ οι πολιτικοί αναζητούν τρόπους αποσυμπίεσης καθώς ο φόβος στην κοινωνία μετατρέπεται σε θυμό και δυσαρέσκεια.«Οι πληθυσμοί μπορούν να κληθούν σε ηρωικές πράξεις συλλογικής αυτοθυσίας για λίγο, αλλά όχι για πάντα», έγραψε ο Φράνσις Φουκουγιάμα. «Μια παρατεταμένη επιδημία σε συνδυασμό με μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας, παρατεταμένη ύφεση και μια άνευ προηγουμένου επιβάρυνση του χρέους θα δημιουργήσει αναπόφευκτα εντάσεις που μετατρέπονται σε πολιτική αντίδραση – αν και ακόμη είναι ασαφές εναντίον ποιου».
Η θεραπεία-σοκ δεν μπορεί να επαναληφθεί
Η Βρετανία άνοιξε περιμένει όμως και δεύτερο κύμα της πανδημίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι χώρες της Μεσογείου «προσεύχονται» για μια ανάσα από τον τουρισμό πριν έρθει ο χειμώνας. Η Ιταλία ήταν η πρώτη Δυτική δημοκρατία που έθεσε σε καραντίνα ολόκληρο τον πληθυσμό. Στενός σύμβουλος του Τζουζέπε Κόντε περιέγραψε την απόφαση ως «θεραπεία σοκ» που δεν μπορεί να επαναληφθεί. Η πιο αδύναμη οικονομία του ευρώ αυτή την εβδομάδα έγινε ο μεγαλύτερος δικαιούχος του πακέτου διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ομως ούτε αυτό θα είναι αρκετό. Ηδη από την Ισπανία έως την Σερβία και την Αυστραλία όμως αναζητούν «λύσεις» καθώς τα κρούσματα αυξάνονται.
Σχεδόν 40 χώρες ανέφεραν ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters ο οποίος δείχνει ότι η πανδημία εξαπλώνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Ο ρυθμός εξάπλωσης της covid-19 σημειώνει αύξηση όχι μόνο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία όπου έχουν καταγραφεί και τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως, αλλά και στην Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, το Σουδάν, τη Βολιβία, την Αιθιοπία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, το Ουζμπεκιστάν και το Ισραήλ μεταξύ άλλων.
Πολλές χώρες, κυρίως αυτές που προχώρησαν σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρατηρούν δεύτερη κορύφωση της επιδημίας λίγο περισσότερο από ένα μήνα αφού είχαν καταγράψει την πρώτη κορύφωση.
«Δεν θα επιστρέψουμε στην ‘παλιά κανονικότητα’. Η πανδημία έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο ζωής μας», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς αυτή την εβδομάδα. «Ζητάμε από όλους να αντιμετωπίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν για το πού πάνε, τι κάνουν και ποιον συναντούν ως αποφάσεις ζωής και θανάτου, διότι είναι τέτοιες», τόνισε.
Τουλάχιστον επτά χώρες κατέγραφαν ημερήσια ρεκόρ πριν τρεις εβδομάδες, ο αριθμός τους αυξήθηκε σε τουλάχιστον 13 πριν δύο εβδομάδες, για να φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα στις 20 και αυτή την εβδομάδα στις 37 χώρες.
Οι ΗΠΑ παραμένουν στην κορυφή του καταλόγου με τα περισσότερα κρούσματα covid-19 παγκοσμίως, καθώς αυτή την εβδομάδα ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια, ενώ επί τέσσερις συνεχείς ημέρες στη χώρα καταγράφονταν περισσότεροι από 1.000 θάνατοι ημερησίως.
Η Βραζιλία και η Ινδία -όπου σύμφωνα με τους επιδημιολόγους η κορύφωση της επιδημίας απέχει πιθανόν μήνες—έχουν καταγράψει περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα.
Δεύτερο κύμα
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού αυξάνεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου.
Στην Αυστραλία οι αρχές έχουν επιβάλει μερικό lockdown έξι εβδομάδων και έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για τους κατοίκους της Μελβούρνης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, έπειτα από νέο ξέσπασμα της επιδημίας.
Αυστραλία και Ιαπωνία, η οποία επίσης κατέγραψε αριθμό ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, προειδοποίησαν ότι παρατηρείται άνοδος των μολύνσεων μεταξύ των νέων, πολλοί από τους οποίους γιορτάζουν την άρση των περιορισμών σε μπαρ και πάρτι.
Στο Μεξικό, όπου επίσης σημειώθηκε ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, οι αρχές προειδοποιούν ότι η πτωτική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων που είχε ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου, περίπου όταν άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, ενδέχεται να αντιστραφεί. Ήδη το Μεξικό είναι στην τέταρτη θέση του καταλόγου με τις χώρες με τους περισσότερους νεκρούς από covid-19.
Βάσει του ρυθμού των νέων νοσηλειών την προηγούμενη εβδομάδα η Κλαούντια Σάινμπάουμ δήμαρχος της πόλης του Μεξικού εκτίμησε ότι τα ποσοστά νοσηλείας ως τον Οκτώβριο ενδέχεται να ξεπεράσουν αυτά που καταγράφηκαν τον Ιούνιο, στο απόγειο της επιδημίας. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αν δεν αλλάξουμε την τάση, ενδέχεται να υπάρξει εκθετική αύξηση» των κρουσμάτων, προειδοποίησε.
Στην Ευρώπη νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων καταγράφηκε στην Ισπανία, ένα γεγονός που ενδέχεται να αποθαρρύνει τους τουρίστες.
Στην Αφρική, στην Κένυα καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο Κενυάτης πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα ανακοίνωσε ότι από την 1η Αυγούστου θα ξεκινήσουν και πάλι οι διεθνείς πτήσεις, ενώ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα για να συζητήσει την αύξηση των μολύνσεων.
Στη Μέση Ανατολή, το Ομάν επιβάλει από σήμερα νέους περιορισμούς επιπλέον του lockdown που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση αριθμού ρεκόρ νέων κρουσμάτων covid-19.