Στις συνέπειες μιας ενδεχόμενης πτώχευσης της Ελλάδας αλλά και πως αυτή επηρεάζει την Γερμανία, επικεντρώνεται σήμερα ο γερμανικός τύπος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Η γερμανική εφημερίδα Financial Times με τίτλο «Το Βερολίνο εξετάζει σενάρια σωτηρίας των τραπεζών» και υπότιτλο «Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα έπληττε και γερμανικές τράπεζες», κάνει λόγο προετοιμασία της γερμανικής κυβέρνησης για πιθανότητα ευρείας στήριξης γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα: «Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους σε περίπτωση που δεν δοθεί πράσινο φως στην 6η δόση του δανείου πολλές μεγάλες τράπεζες θα χρειαστούν άμεσα χρήματα. Μετά τη χρεοκοπία της Ελλάδας θα κινδυνεύσουν και άλλες χώρες με πρόβλημα χρέους, όπως η Ιταλία. Η κατάρρευση των κρατικών ομολόγων τους στις αγορές θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες θα καταγράψουν απώλειες δισεκατομμυρίων. «Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παρέμβει ο διευρυμένος EFSF, υποστηρίζουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο.
Süddeutsche Zeitung: «Χωρίς διαγραφή χρεών η Ελλάδα απειλείται με πτώχευση»
Η εφημερίδα, επικαλούμενη κορυφαίους γερμανούς οικονομολόγους θεωρεί πολύ πιθανή μια χρεοκοπία της Ελλάδας. Έκθεση του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW), που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, αναφέρει ότι ο διευρυμένος μηχανισμός στήριξης δεν αρκεί για να αποτρέψει την επαπειλούμενη χρεοκοπία. «Για να αποτραπούν τα χειρότερα η χώρα θα πρέπει να παρουσιάσει τεράστια πλεονάσματα που δεν έχουν προηγούμενο για τα δεδομένα της Ελλάδας». Στην έκθεση αναφέρεται ότι χωρίς διαγραφή χρεών τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Οι Γερμανοί αναλυτές θωρούν δύσκολη την κατάσταση και στην Πορτογαλία. Όχι όμως και στην Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία, οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση απέχουν πολύ από το ενδεχόμενο πτώχευσης.
Die Welt: Ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις
Η εφημερίδα μιλά για την αντιπαράθεση μέσα στη γερμανική κυβέρνηση εξαιτίας της Ελλάδας «Ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δεν δείχνει να αποπροσανατολίζεται από τα λεγόμενα της Αγκελα Μέρκελ». Οι δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, έχουν βρει μιμητές μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. «Ανοιχτά έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στον υπουργό Οικονομίας η υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός Μεταφορών. Θα μπορούσε κανείς να κατηγορήσει τους Φιλελεύθερους πολιτικούς για λαϊκισμό. Όμως είναι ένας «καλός λαϊκισμός». Διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με παιχνίδια εξουσίας. Εδώ παίζεται το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και της Γερμανίας, παρατηρεί η εφημερίδα Die Welt.