Οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF)» υπέβαλαν καταγγελία εναντίον του νομάρχη της αστυνομίας του Παρισιού, Didier Lallement και εναντίον αγνώστου, μετά το σκόπιμο χτύπημα στο πρόσωπο με αστυνομικό γκλοπ που δέχτηκε ένας Σύριος γεννημένος δημοσιογράφος ενώ κάλυπτε τις κινητοποιήσεις Γάλλων πολιτών εναντίον του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την «Καθολική Ασφάλεια» στο Παρίσι στα τέλη Νοεμβρίου.
Η μήνυση υποβλήθηκε από κοινού με τον ενδιαφερόμενο δημοσιογράφο, τον ανεξάρτητο φωτογράφο Ameer Al Halbi, στις 7 Δεκεμβρίου και κατηγορεί τον Lallement και έναν άγνωστο αστυνομικό ως υπεύθυνους για πράξη σκόπιμης βίας από άτομο που κατέχει δημόσια εξουσία κατά τη διάρκεια της «Πορείας για τις ελευθερίες», ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων απαγορεύει την βιντεοσκόπηση αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας.
Δουλεύοντας ως freelancer για διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως το περιοδικό Polka και το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Al Halbi κάλυπτε μια αστυνομική επίθεση εναντίον διαδηλωτών, όταν ένας αστυνομικός τον χτύπησε με μπαστούνι, σπάζοντας του τη μύτη και το αριστερό φρύδι. Την στιγμή της επίθεσης βρισκόταν μαζί με άλλους δημοσιογράφους και ήταν σαφώς αναγνωρίσιμος ως φωτορεπόρτερ.
Παρόλο που έχασε τις αισθήσεις του και παρόλο που το πρόσωπό του ήταν καλυμμένο με αίμα, δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για δύο ώρες, επειδή η αστυνομία εμπόδιζε όλους τους δρόμους πρόσβασης. Νοσηλεύεται ακόμη από γιατρούς, οι οποίοι του έχουν πει ότι δεν μπορεί να εργαστεί προς το παρόν.
«Η επίθεση εναντίον του Ameer Al Halbi αποτελεί βίαιη επίθεση στο δικαίωμα ενημέρωσης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της RSF Christophe Deloire. «Καθώς ο νομάρχης της αστυνομίας του Παρισιού εκδίδει οδηγίες επιβολής του νόμου, είναι άμεσα υπεύθυνος για αυτήν την αποτυχία προστασίας των δημοσιογράφων. Γι ‘αυτό υποβάλλουμε καταγγελία εναντίον του», συμπλήρωσε.
Η RSF είχει υποβάλει ήδη καταγγελία εναντίον αγνώστου και κατά του νομάρχη στις 27 Νοεμβρίου για περιστατικό αστυνομικής βίας εναντίον τριών δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της βίαιης εκκένωσης μιας κατασκήνωσης μεταναστών στην Place de la République, στο κέντρο του Παρισιού, στις 23 Νοεμβρίου. Τον Δεκέμβριο του 2019, η RSF υπέβαλε κοινή καταγγελία με 13 δημοσιογράφους που ήταν θύματα αστυνομικής βίας, ενώ κάλυπταν διαμαρτυρίες του κινήματος «gilets jaunes» (κίτρινο γιλέκο).
Σημειώνεται ότι η Γαλλία κατατάσσεται 34η στις 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2020 της RSF.