Ερευνώντας ξεχωριστά πεδία και φωτίζοντας ιδιαίτερες θεματικές, το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά την επέτειο από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μέσα από ένθετα αφιερώματα, ειδικές εκπομπές και κύκλους ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ.
Συγκεκριμένα, από την Δευτέρα 22 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 25 Μαρτίου, ο Θωμάς Σίδερης θα βρίσκεται στο τιμόνι της πρωϊνής εκπομπής στη ζώνη 09:00 – 11:00 και θα παρουσιάσει τέσσερα ένθετα με άξονες αναφοράς τον ρόλο των Φιλελλήνων στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι γυναίκες κατά την προεπαναστατική περίοδο αλλά και την περίοδο του Αγώνα, την εικαστική αποτύπωση του 1821 από τους ζωγράφους του 19ου αιώνα και τον ρόλο του Tύπου και της τυπογραφίας στις απαρχές της Επανάστασης.
Τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, 22:00 – 24:00, η εκπομπή «AthensCalling» (Η Αθήνα Καλεί) με τον Περικλή Βασιλόπουλο είναι αφιερωμένη στο 1821 και τα 200 χρόνια Ανεξαρτησίας. Καλεσμένοι στο πρώτο μέρος είναι οΑγαμέμνων Τσελίκας, επικεφαλής του Παλαιογραφικού Τμήματος του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και ο Άγγελος Ρέντουλας, Αρχισυντάκτης των Γαστρονομικών Εκδόσεων της «Καθημερινής», που μιλούν για το παλαιότερο ελληνικό χειρόγραφο Μαγειρικής, πριν από το 1821, όπως και για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων στα 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Επίσης ο Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στο ΕΚΠΑ/ Επιστ. Διευθυντής ΚΕΦΙΜ, μιλά για τα τρία Συντάγματα του Αγώνα, τον Φιλελληνισμό και τον ρόλο του Τύπου στον Αγώνα, ενώ η Μαριτίνα Λεοντσίνη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ιστορίας, μιλά για τον ρόλο των Ελληνίδων στο 1821.
Την Παρασκευή 26 Μαρτίου η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση» σε συνεργασία με την ΕΡΤ Βόλου θα παρουσιάσει ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τα πολιτικά και κοινωνικά οράματα του Ρήγα Φεραίου και πώς αντανακλώνται τα οράματα αυτά στη σημερινή εποχή. Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ συμμετέχουν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου. Έρευνα-παρουσίαση: Φρόσω Παύλου-Θωμάς Σίδερης.
Τέλος, το Πρώτο Πρόγραμμα θα παρουσιάσει τις προσεχείς εβδομάδες έναν κύκλο οκτώ ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ υπό τον γενικό τίτλο «9 ΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» με τη συμμετοχή καθηγητών πανεπιστημίου, συγγραφέων και επιστημονικών φορέων. Μερικά από τα θέματα που θα αναπτυχθούν:
– O διχασμός των Ελλήνων κατά την Επανάσταση του 1821
– Η συμβολή της Μακεδονίας και των νησιών στον Αγώνα
– Έρωτας και Επανάσταση – Η άγνωστη ερωτική ζωή των ηρώων του 1821
– Τα γράμματα της Επανάστασης και το Ταχυδρομείο του Αγώνα