Εκτός λειτουργίας βρέθηκαν σήμερα, περίπου στις 13:00 ώρα Ελλάδος, μεγάλα διεθνή ενημερωτικά site.
Στους ιστότοπους που έπεσαν συμπεριλαμβάνονται οι Financial Times, New York Times, Bloomberg, Guardian, BBC, Euronews, Le Monde, ο ιστότοπος λιανικών αγορών της Amazon.com και ο ιστότοπος της βρετανικής κυβέρνησης.
Ο πάροχος υπολογιστικώνυπηρεσιών Cloud Fastly, ο οποίος υποστηρίζει πολλούς σημαντικούς ιστότοπους, ανέλαβε την ευθύνη για τα προβλήματα. Η εταιρεία δήλωσε ότι υπήρχαν προβλήματα με το παγκόσμιο δίκτυο διανομής περιεχομένου (CDN) και ότι εφάρμοσε μια ενημέρωση κώδικα.
Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, εντοπίστηκε μια ρύθμιση υπηρεσιών που προκάλεσε διακοπή σε όλα τα POP (σημεία παρουσίας) παγκοσμίως και η εταιρεία απενεργοποίησε αυτήν τη ρύθμιση. Σημειώνεται ότι ένα POP επιτρέπει την αποστολή περιεχομένου από παγκόσμια κατανεμημένους διακομιστές που βρίσκονται κοντά στον τελική χρήστη.
Οι ιστότοποι άρχισαν επίσης να αποκαθίστανται, μετά από περίπου μία ώρα διακοπής λειτουργίας. Απ’ ότι φαίνεται ότι τα προβλήματα εντοπίστηκαν γεωγραφικά, γεγονός που σημαίνει ότι επηρεάστηκαν συγκεκριμένες τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με ένα από τα πληττόμενα μέσα, το BBC, η παγκόσμια διαταραχή οδήγησε σε διερώτηση για το πόσο “σοφή” είναι η ύπαρξη τόσων υποδομών διαδικτύου στα χέρια μερικών εταιρειών.
Ο Τζέικ Μουρ, ειδικός σε ζητήματα κυβερνοχώρου στην εταιρεία ασφαλείας ESET δήλωσε: “Αυτό τονίζει τη σημασία και τη σημασία αυτών των τεράστιων εταιρειών φιλοξενίας και τι αντιπροσωπεύουν”. Από την πλευρά του, ο Stephen Gilderdale, ανώτερος διευθυντής της Dell Technologies, δήλωσε ότι τέτοιες διακοπές πρόκειται να συμβαίνουν περιστασιακά, αλλά θα είναι σπάνιες και σύντομες.
“Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι υπηρεσίες επηρεάζονται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και τα δεδομένα ανακτώνται εύκολα. Αντί να είναι αιτία ανησυχίας, δείχνει την ανθεκτικότητα του δικτύου που μπορεί να ανακτήσει τόσο γρήγορα”, ανέφερε.