Με αφορμή την Παγκόσμια Ήμερα Αρχείων, η οποία θεσπίστηκε το 2007 από το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων να τιμάται κάθε χρόνο στις9 Ιουνίου, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στην Αθήνα των δεκαετιών του 1920 και 1930 με υλικό από τη συλλογή του Πέτρου Πουλίδη.
Πρόκειται για δεκαέξι επιλεγμένα φωτογραφικά τεκμήρια που επισημαίνουν την συμβολή του Αρχείου στη διαφύλαξη και ανάδειξη του παρελθόντος και την συνεισφορά του σε ερευνητικό και επιμορφωτικό επίπεδο.
“Ξεφυλλίζοντας” το άλμπουμ των φωτογραφιών ερχόμαστε σε επαφή με μια Αθήνα λίγο έως πολύ διαφορετική από ότι τη γνωρίζουμε σήμερα. Βλέπουμε κτίρια που δεν υπάρχουν πια και άλλα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέχρι και σήμερα, γνωστά αγάλματα που έχουν αλλάξει θέση, την αρχή εργασιών διαμόρφωσης σημείων της πόλης και γενικά σκηνές μιας άλλης καθημερινότητας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών που κάποτε βρισκόταν στην σημερινή Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Πλατεία Κοτζιά), τις εργασίες εκχωμάτωσης μπροστά στη Βουλή για τη δημιουργία της πλατείας του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, τον γνωστό μας έφιππο ανδριάντα του Κολοκοτρώνη που πια τον συναντάμε στην Παλαιά Βουλή να βρίσκεται στην παλιά του θέση, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κολοκοτρώνη.
Επίσης την Πλατεία Λαυρίου με συρμό του «Θηρίου», τα υπαίθρια ανθοπωλεία στην Ομόνοια πριν την κατασκευή του υπόγειου σταθμού, την πισίνα με θαλασσινό νερό στην Πλατεία Δεξαμενής και μια άποψη της περιοχής του Κολωνακίου με βοσκό με τα πρόβατα του. Τέλος γνωρίζουμε μια ξεχασμένη στις μέρες μας όψη ενός παραθαλάσσιου προαστίου της πόλης, αυτού του Νέου Φαλήρου.
Σημειώνεται ότι ο Πουλίδης ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως φωτογράφος το 1916, ενώ από το 1918 ξεκίνησε να εργάζεται και ως φωτορεπόρτερ. Συνεργάστηκε με πολλές αθηναϊκές αλλά και ξένες εφημερίδες. Με το φακό του απαθανάτισε σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Τον ενδιέφερε η φωτογράφηση μέσα στην πόλη και η καταγραφή της καθημερινής ζωής.