Σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία δημοσιογράφων, τρεις κορυφαίες ομάδες για την ελευθερία του Τύπου ξεκίνησαν ένα Δικαστήριο των Λαών ο για να υπάρξει λογοδοσία εκ μέρους των κυβερνήσεων.
Το συγκεκριμένο Δικαστήριο, πουείναι μια μορφή δικαιοσύνης βάσης, που βασίζεται σε έρευνες και υψηλής ποιότητας νομική ανάλυση όσοναφορά συγκεκριμένες υποθέσεις σε τρεις χώρες. Η έναρξη γίνεται στη Χάγη σήμερα στις 2 Νοεμβρίου και θα παρευρεθούν διεθνή μέσα ενημέρωσης και νομικοί εμπειρογνώμονες.
Από το 1992, περισσότεροι από 1400 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί και στις οκτώ στις δέκα περιπτώσεις δολοφονίας δημοσιογράφου, οι δολοφόνοι αφήνονται ελεύθεροι. Απαντώντας σε αυτή τη συνεχιζόμενη δικατσική ατιμωρησία, το Δικαστήριο των Λαών για τη Δολοφονία των Δημοσιογράφων, με επικεφαλής την Free Press Unlimited (FPU), την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) θα ξεκινήσει επίσημα την Τρίτη, σηματοδοτώντας την Διεθνής Ημέρα για τον τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα κατά δημοσιογράφων.
Τα Δικαστήρια των Λαών έχουν σχεδιαστεί για να λογοδοτούν τα κράτη για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ευαισθητοποιώντας το κοινό και δημιουργώντας ένα νομικό αρχείο αποδεικτικών στοιχείων, και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση των θυμάτων και στην καταγραφή των ιστοριών τους. Η δίκη εκτείνεται σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, με την εναρκτήρια ακρόαση αυτής της εβδομάδας να ακολουθείται από τρεις ακροάσεις για συγκεκριμένες υποθέσεις και μια τελική ακρόαση στις 3 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, 2022.
Στην εναρκτήρια ακρόαση θα κληθούν δεκατρείς μάρτυρες να παραδώσει μαρτυρίες για τα πρότυπα βίας, τα αίτια της ατιμωρησίας και την ευθύνη των κρατών. Ο κύριος εισαγγελέας, η διάσημη διεθνής δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Almudena Bernabeu, θα παραδώσει επίσημα το κατηγορητήριο στην επιτροπή των δικαστών. Το κατηγορητήριο περιέχει κατηγορίες εναντίον των κυβερνήσεων της Σρι Λάνκα, του Μεξικού και της Συρίας για αποτυχία να αποδώσουν δικαιοσύνη για τους αντίστοιχους φόνους των Lasantha Wickrematunge, Miguel Ángel López Velasco και Nabil Al-Sharbaji.
Κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις χαρακτηρίζεται από συνεχή ατιμωρησία, αντανακλώντας ένα ευρύτερο πρότυπο βίας κατά των δημοσιογράφων. Με την λεπτομερή τεκμηρίωση αυτών των υποθέσεων, θα παρουσιαστούν οι τρόποι με τους οποίους αυτά τα κράτη αποτυγχάνουν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και ο αντίκτυπος της ατιμωρησίας στα θύματα, στις δημοσιογραφικές κοινότητες και στις κοινωνίες.
Η Almudena Bernabeu, Εισαγγελέας του Λαϊκού Δικαστηρίου για τη Δολοφονία Δημοσιογράφων, δηλώνει: «Η ελευθερία της έκφρασης είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Και όμως, η συχνότητα των σοβαρών παραβιάσεων που διαπράττονται κατά δημοσιογράφων σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα ατιμωρησίας που επικρατούν είναι ανησυχητική. Είναι καιρός να λογοδοτήσουν τα κράτη».