Η κρίση στην Ουκρανία έχει ήδη ωθήσει την ΕΕ σε μίνι “επαναστάσεις”, λαμβάνοντας υπόψη τη συνήθη βραδύτητα της ανάληψης δράσης.
Όπως γράφει το CNN, οι Βρυξέλλες απαλλάχθηκαν από τα παλιά ταμπού, όπως η αποστολή όπλων σε μια χώρα του πολέμου και η επικρότηση του επανεξοπλισμού της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τώρα, το ταμπού των ταμπού, γνωστό ως ενεργειακή ασφάλεια, φαίνεται ότι μπορεί επίσης να διαλυθεί. Η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας ασκεί πίεση στην ΕΕ να επιβάλει ενεργειακές κυρώσεις. Το μπλοκ εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου και το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου.
Τι νόημα έχουν όλες οι οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ, εάν το πολεμικό σεντούκι του Βλαντιμίρ Πούτιν γεμίζει σε καθημερινή βάση με έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, θα ρωτήσετε;
Εδώ είμαστε λοιπόν: Οι ΗΠΑ και ο ακούραστος πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι στηρίζονται στις Βρυξέλλες για να επιβάλουν κυρώσεις στις εισαγωγές πετρελαίου τουλάχιστον.
Οι χώρες της Ανατολικής ΕΕ, όπως η Βαλτική, συμφωνούν απόλυτα. Αισθάνονται ιδιαίτερα εκτεθειμένοι από τη ρωσική απειλή.
Όμως, άλλα μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, αισθάνονται ότι απειλούνται περισσότερο από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας πρόκειται να διεκδικήσει επανεκλογή ως πρόεδρος. Είναι επίσης επιφυλακτικός με το να κάνει κάτι που θα μπορούσε να μην είναι δημοφιλές μεταξύ των οδηγών και των ανθρώπων που χρειάζονται να θερμάνουν τα σπίτια τους.
Έτσι, για σήμερα, η ΕΕ απέφυγε να μιλήσει για ενεργειακές κυρώσεις. Αντίθετα, επαναλαμβάνονται σχέδια για να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία: να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές και να εργαστεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αλλά, όπως συμπληρώνει το CNN, για να γίνει πραγματικότητα αυτή η επιθυμία θα χρειαστεί χρόνος – κάτι που η Ουκρανία δεν έχει.