Ένα τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Παρασκευή τη δημοσιογράφο Σεντέφ Κάμπας σε περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκιση, αφού έκρινε ότι προσέβαλε τον πρόεδρο, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι ο σχετικός νόμος πρέπει να τροποποιηθεί για να διασφαλιστεί η ελευθερία έκφρασης.
Η Σεντέφ Καμπάς, μια 52χρονη τηλεοπτική δημοσιογράφος που καλύπτει κυρίως την τουρκική πολιτική, βρισκόταν υπό προσωρινή κράτηση στην φυλακή του Μπακίρκεϊ στην Κωνσταντινούπολη από τα τέλη Ιανουαρίου. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και τεσσάρων μηνών την Παρασκευή για «εξύβριση του προέδρου», αλλά αφέθηκε ελεύθερη εν αναμονή της προσφυγής κατά της ετυμηγορίας.
Η Κάμπας αθωώθηκε από τις πρόσθετες κατηγορίες για προσβολή του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και του υπουργού Μεταφορών Αντίλ Καραϊμαϊλόγλου. Η υποτιθέμενη προσβολή είχε τη μορφή μιας παροιμίας που ανέφερε η Κάμπας στις 22 Ιανουαρίου τόσο σε τηλεοπτικό κανάλι της αντιπολίτευσης όσο και στον λογαριασμό της στο Twitter. Τα σχόλιά της εκείνη την εποχή προκάλεσαν την καταδίκη από κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι τα θεώρησαν “φωτογραφικά” ως προς τον Ερντογάν και το προεδρικό μέγαρο.
«Υπάρχει μια πολύ γνωστή παροιμία που λέει ότι η εστεμμένη κεφαλή γίνεται σοφότερη. Αλλά βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Το βόδι μπαίνοντας στο παλάτι δεν γίνεται βασιλιάς, αλλά το παλάτι γίνεται στάβλος», ήταν η παρομοίωση που χρησιμοποίησε η δημοσιογράφος.
«Αυτό το αδίκημα δεν θα μείνει ατιμώρητο», είχε προειδοποιήσει ο αρχηγός του τουρκικού κράτους σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο προεξοφλώντας ότι η παροιμία αφορούσε τον ίδιο και κατηγορώντας την δημοσιογράφο για «πρόκληση». Για το αδίκημα της «εξύβρισης του προέδρου» προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως τεσσάρων ετών.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε αποφασίσει τον Οκτώβριο ότι η νομοθεσία που απαγορεύει τις προσβολές στον Τούρκο πρόεδρο πρέπει να αλλάξει, αφού έκρινε ότι η ελευθερία της έκφρασης παραβιάστηκε λόγω των κρατήσεων που επιβλήθηκαν βάσει του συγκεκριμένου νόμου.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει την 153η θέση στις 180 χώρες της κατάταξης του 2021 για την ελευθερία του Τύπου της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.