Δύο ουγγρικές και μία γερμανική εφημερίδα διαμαρτύρονται σήμερα στην πρώτη τους σελίδα για τον νέο ουγγρικό νόμο περί Τύπου και ζητούν “ελευθεροτυπία”.
“Η ελευθεροτυπία δεν υπάρχει πια στη Ουγγαρία”, είναι η μοναδική φράση, στα ουγγρικά, που φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα της σημαντικότερης ουγγρικής εφημερίδας, της Nepszabadsag. Η ίδια φράση επαναλαμβάνεται στη συνέχεια σε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εναλλασσόμενη προεδρία της οποίας ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου η Ουγγαρία.
“Ο νόμος περί Τύπου δεν εξυπηρετεί παρά τους αυταρχικούς στόχους της κυβέρνησης του Fidesz (του κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, που διαθέτει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο) και επιτρέπει τον περιορισμό, την επιβολή κυρώσεων και, τελικά, την εξουδετέρωση όσων έχουν αντίθετη άποψη”, αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας.
Στο Βερολίνο, η Tageszeitung φιλοξενεί τον ίδιο τίτλο στην πρώτη της σελίδα με την ίδια γραμματοσειρά.
Η ουγγρική Nepszava απαιτεί στην πρώτη σελίδα την ελευθερία του Τύπου, στα ουγγρικά και τα αγγλικά, προσθέτοντας: “Οφείλουμε να υπερασπισθούμε τα δικαιώματά μας”. “Ελπίζουμε ότι η Ευρώπη θα αντιληφθεί τα αντιδημοκρατικά μέτρα και θα λάβει τις δικές της συνετές, διπλωματικές αποφάσεις, αν και η μεγάλη πλειοψηφία του ουγγρικού λαού δεν αντιλαμβάνεται τίποτε”.
Τον Δεκέμβριο, δύο εβδομαδιαίες εφημερίδες, η Magyar Narancs και η ES διαμαρτυρήθηκαν αφήνοντας λευκές τις πρώτες τους σελίδες.
Ο χωρίς προηγούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέος ουγγρικός νόμος, ο οποίος ετέθη σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, προβλέπει την επιβολή προστίμου έως και 730.000 ευρώ στα ραδιο-τηλεοπτικά δίκτυα σε περίπτωση “προσβολής του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας τάξης και της ηθικής” ‘ή σε περίπτωση μετάδοσης μεροληπτικών πληροφοριών”, χωρίς ωστόσο αυτές οι έννοιες να προσδιορίζονται σαφώς.
Επιτρέπει επίσης στο νεοσύστατο Συμβούλιο των Μέσων Ενημέρωσης τον έλεγχο όλων των μέσων και των εγγράφων ενός οργάνου του Τύπου, πριν ακόμη διαπιστωθεί αδίκημα. Σύμφωνα με το κείμενο, οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύπτουν τις πηγές τους για θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.
Ο νόμος επικρίθηκε από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, πολλές κυβερνήσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως της Γερμανίας, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου και την Ένωση Ευρωπαϊκών Πρακτορείων Ειδήσεων (EANA).
Τα αποτελέσματα του νέου νόμου έγιναν ήδη αισθητά στη δημόσια τηλεόραση, όπου η παρουσία της κυβέρνησης ανήλθε σε 264 λεπτά, ενώ τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δικαίωμα παρά σε 111 λεπτά παρουσίας συνολικά.