Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατο του δημοφιλούς ηθοποιού Γιάννη Γκιωνάκη, στις 25 Αυγούστου 2002, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει απόσπασμα από την εκπομπή «Βραδυά Επιθεώρησης» σε παρουσίαση Κώστα Ρηγόπουλου, παραγωγής 1984, όπου ο Γκιωνάκης επανερμηνεύει νούμερο από επιθεώρηση του 1961.
Ο μεγάλος κωμικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922. Αρχικά θέλησε να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του και να γίνει γιατρός. Τον κέρδισε όμως η υποκριτική κι έτσι αποφάσισε να σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Κάρολου Κουν. Την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έκανε το 1944. Ακολούθησαν πολλοί και σημαντικοί ρόλοι τόσο στην πρόζα όσο και στην επιθεώρηση. Ο κινηματογράφος μπήκε στη ζωή του το 1946 με την ταινία «Παπούτσι από τον τόπο σου», ενώ ως τα μέσα της δεκαετίας του ’80 συμμετείχε σε περισσότερες από 100 ταινίες.
H «Βραδυά επιθεώρησης» ήταν εκπομπή θεατρικής – ιστορικής έρευνας που επαναπροσέγγιζε τα πιο χαρακτηριστικά νούμερα επιθεώρησης της εικοσαετίας 1960-1980, σε συνδυασμό με τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που τα πυροδοτούσαν. Τα νούμερα επανερμήνευαν οι αρχικοί ηθοποιοί όπου αυτό ήταν εφικτό. Παράλληλα, προβάλλονταν πλάνα από κινηματογραφικά επίκαιρα, θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις ξένων προσωπικοτήτων στη χώρα μας, εθνικά ζητήματα, γελοιογραφίες αλλά και συνεντεύξεις προσωπικοτήτων από το χώρο των τεχνών και της πολιτικής που έδιναν στοιχεία για τις επιθεωρήσεις, τα προβλήματά τους, τη λογοκρισία της εποχής. Η έρευνα πραγματοποιούνταν με τη συνέργεια της Εταιρείας Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, του Θεατρικού Μουσείου, της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών και των Αρχείων του Ελληνικού Τύπου.
Το συγκεκριμένο απόσπασμα προέρχεται από το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής, όπου γίνεται μια εισαγωγή στην επιθεώρηση της τελευταίας εικοσαετίας. Αρχικά, ο Κώστας Ρηγόπουλος μιλά για το έντονο πολιτικοκοινωνικό κλίμα της περιόδου ενώ προβάλλονται γελοιογραφίες και εξώφυλλα εφημερίδων της εποχής.
Στη συνέχεια ο Γιάννης Γκιωνάκης ερμηνεύει το νούμερο “Ένας ξυλοφορτωμένος δημοκράτης” από την επιθεώρηση Ώπα- ώπα», τωνΑλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, η οποία είχε ανέβει στο Θέατρο «Μετροπόλιταν» στις 10/6/ 1961. Το νούμερο θίγει τις επεισοδιακές διαδηλώσεις της εποχής με τις εντάσεις της πολιτικής πόλωσης και τη βίαιη καταστολή που τις ακολουθούσε. Συμμετέχει και η ζωντανή ορχήστρα της εκπομπής υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού.
Η μουσική της παράστασης ήταν του Κώστα Γιαννίδη (Γιάννη Κωνσταντινίδη), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως εννέα τραγούδια από το «Αρχιπέλαγος» του Μίκη Θεοδωράκη εκτελούνταν ζωντανά από το θίασο (υπό τη διεύθυνση του Μίκη) στον οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Μαίρη Λίντα, ο Μανώλης Χιώτης και ο Γιώργος Μαρίνος στην πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο.
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή των συντελεστών της παράστασης να χαρακτηρίσουν το έργο τους ως «εύθυμη μουσική επικαιρότητα» αντί για «μουσική επιθεώρηση», γεγονός που υπογραμμίζει το χαρακτήρα ενός επιθεωρησιακού έργου: το σχολιασμό της επικαιρότητας.
Δείτε περισσότερα στο https://www.ert.gr/ert-arxeio/giannis-gkionakis-25-aygoystoy-2002-4/.