Η ΕΡΤ τιμά την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, ταινίες και επετειακές εκπομπές τόσοστα τηλεοπτικά κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης, όσο και με προσαρμογέςστο Πρώτο Πρόγραμμα.
Η ΕΡΤNEWS, το 24ωρο ενημερωτικό κανάλι της ΕΡΤ, θα μεταδίδει αφιερώματα για την επέτειο, καθώς και ρεπορτάζ από τον χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά και την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Εκτενείς αναφορές θα γίνουν και από τις ενημερωτικές εκπομπές του ΕΡΤNEWS.
Η ΕΡΤ2 μεταδίδει την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου στις 23:50, σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση την ταινία μικρού μήκους, παραγωγής 2021, «Ο φοιτητής» σε σκηνοθεσία-σενάριο: Βασίλης Καλαμάκη. Με πρωταγωνιστές τους Γιώργος Πυρπασσόπουλο, Γιώργο Μακρή, Δημήτρη Καπετανάκο, Στρατή Νταλαγιώργο, η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Αθήνα, στις 17 Νοεμβρίου 1973, καθώς επειτα από την τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, το δικτατορικό καθεστώς αποφασίζει να επέμβει στρατιωτικά και να καταστείλει τις απειλητικές για την κυριαρχία του διαδηλώσεις. Παρακολουθούμε όσα διαδραματίστηκαν μέσα στο άρμα τα τελευταία λεπτά, πριν αυτό γκρεμίσει την κεντρική πύλη και εισβάλει στο Πολυτεχνείο.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μεταδοθούν πέντε μονόλεπτα βίντεο με φωτογραφικό υλικό του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο κορυφαίος φωτορεπόρτερ στη χώρα μας, για δεκαετίες ανταποκριτής του Assosiated Press, «διηγείται» μέσα από το φωτογραφικό του φακό τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με αποκορύφωμα την εισβολή του τανκ. Σημειώνεται ότι ο Τέλης Σαρρηκώστας ήταν ο μοναδικός φωτορεπόρτερ που βρέθηκε τη νύχτα της 17ης Νοεμβρίου στο Πολυτεχνείο αποτυπώνωτας καρέ καρέ την ηρωική προσπάθεια των φοιτητών, σπουδαστών, απλών ανθρώπων, εργατών, υπαλλήλων, επαγγελματιών κατά της Χούντας.
Η ΕΡΤ3 μεταδίδει στις 21:00 το ωριαίο ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ 1982 (αρχείο), «Τα άλλα Πολυτεχνεία», σε σκηνοθεσία Νέστωρ Παβέλλα. Μέσα από μαρτυρίες των πρωταγωνιστών των φοιτητικών εξεγέρσεων στις επαρχιακές πανεπιστημιουπόλεις, η εκπομπή παρακολουθεί πώς αναπτύχθηκε το φοιτητικό κίνημα έξω από την Αθήνα, από τις αρχές του 1972, με τις μορφές παρανομίας, μέχρι τη βαθμιαία μαζικοποίησή του, όπως εκδηλώθηκε στις πολιτικές αντιδικτατορικές συγκεντρώσεις το φθινόπωρο του ’73.
Η ιστορική αναδρομή φωτίζει θέματα της φοιτητικής κοινότητας της περιόδου της δικτατορίας, τον αγώνα για ελεύθερες εκλογές, τη σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων και τις αποφάσεις για κατάληψη το Νοέμβρη του 1973 στο άκουσμα της κατάληψης της Αθήνας. Οι αφηγήσεις επικεντρώνονται ακόμη στον τρόπο αντίδρασης των Συντονιστικών Επιτροπών των άλλων Πολυτεχνείων στην είδηση της πτώσης του Πολυτεχνείου της Αθήνας τη νύχτα της 16ης προς 17ης Νοεμβρίου, όπως και στο σχέδιο εκκένωσης της Πολυτεχνικής της Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων, πληροφορούμαστε για τη λειτουργία του ερασιτεχνικού ραδιοφωνικού σταθμού στο κτίριο του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης αλλά και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και την απήχηση που είχε στον κόσμο. Γίνεται αναφορά στις αιτίες, στους σκοπούς και στα οράματα της εξέγερσης, παράλληλα με τα συνθήματα των διαδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής. Περιλαμβάνονται κινηματογραφικά πλάνα αρχείου από την Αθήνα και την Πάτρα, επίσης από την πρώτη επέτειο, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα –αποσπάσματα από εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, κήρυξη στρατιωτικού νόμου και διάγγελμα του Γ. Παπαδόπουλου της επόμενης μέρας από τη διάλυση του Πολυτεχνείου.
Τέλος το ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ με ειδικές επετειακές εκπομπές και αφιερώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και με τη μετάδοση του ρεπορτάζ από το Πολυτεχνείο και την πορεία θα τιμήσει την επέτειο το ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ.