533 δημοσιογράφοι βρίσκονται υπό κράτηση αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αποτελεί νέο συνεχόμενο θλιβερό ρεκόρ, σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμιαέκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε και φέτος –στους 57– ενώ 65 δημοσιογράφοι κρατούνται όμηροι και 49 αγνοούνται.
Το περσινό ρεκόρ καταρρίφθηκε ξανά, καθώςο αριθμός των 533 δημοσιογράφων που κρατούνταν λόγω της δουλειάς τους την 1η Δεκεμβρίου ήταν κατά 13,4% υψηλότερος από τον αντίστοιχο περσινό. Επίσης, η RSF υπογραμμίζει τον αριθμό ρεκόρ των γυναικών φυλακισμένων δημοσιογράφων. Συνολικά κρατούνται 78, μια αύξηση σχεδόν 30% σε σύγκριση με το 2021. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το 15% των κρατουμένων δημοσιογράφων, σε σύγκριση με λιγότερο από 7% πριν από πέντε χρόνια.
Η Κίνα, όπου η λογοκρισία και η παρακολούθηση έχουν φτάσει σε ακραία επίπεδα, συνεχίζει να είναι η χώρα – μεγαλύτερος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων στον κόσμο, με συνολικά 110 κρατούμενους. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο Huang Xueqin, ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος που έκανε ρεπορτάζ για τη διαφθορά, τη βιομηχανική ρύπανση και την καταπίεση των γυναικών.
Επίσης, μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζει η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Με 47 κρατούμενους, έγινε η τρίτη μεγαλύτερη χώρα φυλάκισης δημοσιογράφων στον κόσμο, μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη των μαζικών διαδηλώσεων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μεταξύ των πρώτων δημοσιογράφων που συνελήφθησαν ήταν δύο γυναίκες, η Nilufar Hamedi και η Elahe Mohammadi, οι οποίες βοήθησαν στη δημόσια ανάδειξη του θανάτου της νεαρής Ιρανοκούρδισσας Mahsa Amini. Αυτη τη στιγμή αντιμετωπίζουν και οι δύο τη θανατική ποινή.
Τα «δικτατορικά» και τα «αυταρχικά καθεστώτα» μοιάζουν αποφασισμένα και πολύ πιο απενοχοποιημένα να ρίχνουν στη φυλακή δημοσιογράφους, στηλίτευσε ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας.